valószínűleg évente kelleni fog egy emlékeztető oltás

2021.07.10. 07:00

Több száz 12-15 év közötti fiatal kapott oltást Szegeden

Az oltópontokon és a háziorvosoknál is oltják a 12 és 15 év közöttieket a koronavírus ellen Pfizer-vakcinával. A szegedi Gyermekgyógyászati Klinika intézetvezetője szerint ez azért is fontos, mert egyre jobban terjed a delta variáns, ami a tavaszi variánsokhoz képest sokkal jobban érinti a gyerekeket.

Kiss Anna

Már több száz 12-15 év közötti fiatal kapott oltást. Fotó: MTI

Fotó: Mónus Márton

– Már csaknem háromszáz 12-15 év közötti fiatalt oltottak be Pfizer-vakcinával a szegedi oltópontokon, valamint a háziorvosok közül is többen oltottak már be ebbe a korosztályba tartozó gyermeket – számolt be a Délmagyarországnak az SZTE SZAKK Gyermekgyógyászati Klinika intézetvezető egyetemi docense.

Bereczki Csaba jelezte, a háziorvosoknak egyszerre hat gyerek jelentkezését kell összevárniuk, hiszen egy ampullából ennyi személyt tudnak beoltani.

Hozzátette, a beoltott gyerekek tizede kapta meg az vakcinát a háziorvosától Szegeden.

– Bizonyára már sokan hallották, hogy folyamatosan terjed, és a környező országokban is problémát okoz a koronavírus indiai variánsa, a delta. Az angliai adatok szerint a tavaszi variánsokkal szemben az indiai 3-4-szer jobban érintheti a gyerekeket, és bár lélegeztetőgépre szerencsére nem kerülnek, de megbetegszenek – mutatott rá a csecsemő- és gyermekgyógyász.

Már zajlanak vizsgálatok annak érdekében, hogy 1 éves kortól be lehessen adni a koronavírus elleni vakcinát. Képen: Dr. Bereczki Csaba. Fotó: Kuklis István

Kiemelte, ahhoz, hogy védett legyen az ország, 85 százalékos átoltottság szükséges. Hazánkban körülbelül 2 millió gyerek él, közülük 350 ezer tartozik a 12-18 év közötti korosztályba, tehát ha ők mindannyian megkapnák a védőoltást, akkor a gyerekpopuláció körülbelül egyharmada védett lenne.

Bereczki Csaba megjegyezte, emellett a nyájimmunitás kialakulásához is hozzájárulnának, azáltal pedig azok is védettek lesznek, akik valamilyen okból nem kapták meg a védőoltást. Kérdésünkre elmondta, mint minden beavatkozásnak, úgy a védőoltásnak is lehet mellékhatása, szövődménye.

– De ahogyan az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is írta közleményében, az az előny, amely az oltással nyerhető, az sokkal nagyobb mértékben felülmúlja azt a kockázatot, hogy valakinél nem súlyos mellékhatás jelentkezhet az oltás után – szögezte le.

Beszélt arról is, hogy gyermekkorban számos védőoltást megkapunk kötelezően, éppen ezért nincs ma már jelen a gyermekbénulás, a szamárköhögés vagy a kanyaró Magyarországon.

Hozzátette, a koronavírus elleni védőoltás is hasonló, mint a többi kötelező védőoltás, és zajlanak már vizsgálatok annak érdekében, hogy 1 éves kortól be lehessen adni a koronavírus elleni vakcinát.

Közölte, valószínű, hogy az influenzavírushoz hasonlóan minden évben szükség lesz majd egy emlékeztető oltásra, így tűnhetnek majd el előbb-utóbb a koronavírus súlyos formái.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában