Hírek a vadasparkból

2021.07.16. 16:33

Vikunya, alpaka és guanakó született Szegeden

A Dél-Amerika-bemutató a Szegedi Vadasparkban egyébként is izgalmas a lámákkal, alpakákkal és társaikkal, de most még inkább érdemes elkanyarodni a dél-amerikai tevefélék felé.

F. J.

Vikunya, guanakó és alpaka is született a Szegedi Vadasparkban néhány héten belül. A kancacsikókat a látogatók is megnézhetik a kifutókban.

Forrás: Szegedi Vadaspark

Fotó: Lajos Endredi

Ide tartozik a vikunya és a guanakó, valamint a belőlük háziasított láma és alpaka, mindegyikkel találkozhatunk a vadasparkban. Szinte egyszerre született ugyanis utód három „családban” is: egy-egy vikunya, guanakó és alpaka kancacsikó. A látogatók láthatják a kicsiket a kifutóikban: anyjuk gondosan neveli őket, nem volt szükség gon­­dozói beavatkozásra.A tevefélék Észak-Amerikában fejlődtek ki, onnan terjedtek el az Óvilágban és Dél-Amerikában – eredeti élőhelyükön azonban nem maradtak fenn ma is élő fajai. Rendkívül jól tűrik a szárazságot, hosszú ideig kibírják víz nélkül, a leg­­silányabb takarmányon is elélnek, kiváló minőségű szőrüknek köszönhetően a szélsőséges hideget és meleget is jól viselik.

Vikunya, guanakó és alpaka is született a Szegedi Vadasparkban néhány héten belül. A kancacsikókat a látogatók is megnézhetik a kifutókban. Fotó: Szegedi Vadaspark

Az állatvilág legértékesebb szőrével a vikunyák rendelkeznek, ami majdnem kipusztításukhoz vezetett.

A belőle háziasított alpakák sző­­re is kiváló minőségű – az alpaka egyébként egyre elterjedtebb háziállat Európában is. A láma őse a guanakó, ami az előző két teveféléhez képest nagyobb termetű. Szegeden nandukkal, nagy marákkal lak­­nak társbérletben: marakölykök is szép számmal születtek a nyáron.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában