lllegális hulladéklerakók felszámolására pályáznak Szegeden

2021.08.28. 17:12

A Covid-járvány nem változtatott a szemetelési szokásokon

Visszatérő probléma az illegális hulladéklerakás Szeged területén, és ezen a covidos lezárások időszakai sem változtattak: a lerakók felszámolására csak tavaly 60 millió forintot költött a környezetgazdálkodás. Egyre több viszont a civilek szervezte szemétszedés.

Farkas Judit

Több helyet is számon tartanak Szegeden, amit újra és újra lerakóvá változtatnak. Archív fotó: Karnok Csaba

Fotó: Archív fotó: Karnok Csaba

Visszatérő probléma Szeged közterületein, leginkább az eldugottabb zöldterületeken, az illegális hulladéklerakás. Évről évre sok olvasónk keresi meg lapunkat azzal, hogy ismét nő valahol a szemétkupac. Sok olyan terület van, erről korábban beszélt a Délmagyarországnak Makrai László, a Szegedi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. igazgatója, ahol hiába számolják fel az illegális lerakót, hamarosan újratermelődik a szemét.

Arra voltunk kíváncsiak, változtatott-e a szemetelők hozzáállásán a covidos időszak, illetve a büntetési tételek szigorítása?

60 millió felszámolásra

A környezetgazdálkodás 2020-ban 60 millió forintot költött az illegális hulladéklerakók felszámolására, és idén sem várható kisebb összeg – tudtuk meg Makrai Lászlótól. Nem érkezett olyan jelzés a kollégáktól, nem tapasztalják, hogy csökkent volna a lerakott szemét mennyisége. 2

020-as cikkünkben írtuk meg: 100-150 olyan részt ismernek Szegeden, amit újra meg újra mini szemétteleppé változtatnak. Mi magunk is fu­tottunk bele már sitt- és töröttbútor-halmokba 200 méterre a hulladékudvartól.

A szelektív hulladékszigeteket is azért számolják fel folyamatosan, mert az emberek egy része a konyhai hulladéktól a döglött macskáig mindent oda rak le.

A mentalitás nem változott, derült ki: pályáznak viszont most 19 visszatérően teleszemetelt, önkormányzati tulajdonú terület megtisztítására az Innovációs és Technológiai Minisztériumnál.

Több helyet is számon tartanak Szegeden, amit újra és újra lerakóvá változtatnak.
Archív fotó: Karnok Csaba

Civilek is takarítanak

– Az utóbbi hónapokban egyre nagyobb a civil összefogás, de a szemétszedések többnyire állami vagy magántulajdonú területeken zajlanak, mint például a Tisza árterei. A környezetgazdálkodás az összegyűjtött szemetet térítésmentesen elszállítja, illetve átveszi – beszélt a szerepükről az igazgató. A

z elmúlt időszakban, megírtuk, kitakarították többek között a béketelepi kiserdőt, a Tisza több ártéri szakaszát. A lakosság mellett olyan civil szerveződések koordinálják a takarításokat, mint a szegedi kamaszokból álló Teentrashers, a Mondolo Egyesület, vagy a Két lábon vagy keréken a városért Egyesület.

Árulkodó csekkek

Igyekeznek megnehezíteni az illegális hulladék gazdáinak dolgát. Akár kamera által felvett rendszám alapján is meg tudják keresni az autó tulajdonosait, amivel a hulladékot szállították.

Továbbra is átnézik a szemetet, szinte minden halomnál találnak árulkodó csekket, számlalevelet, borítékot. Ahogy néhány hónapja megírtuk, tavaly óta már a rendőrségen vonják felelősségre az elkövetőket, akiknek a nyomá­­ra bukkannak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában