A dísztárgy sem jelent kivételt

2021.08.18. 10:00

Az új törvény szerint már egy doboz gyufához is kötelező az útmutató

A piacfelügyeleti törvény módosulásával minden nem élelmiszer típusú termékhez magyar nyelvű használati és kezelési útmutatót kell biztosítani. Elkészítése a legegyszerűbb termékek esetében jelentheti a legnagyobb nehézséget, ezért a fogyasztóvédelem támpontokkal segít.

K. A.

A gyufánál termékszabványok írják elő, milyen információkat kell feltüntetni. Illusztráció: Frank Yvette

Fotó: Frank Yvette

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara a termékek piacfelügyeletéről szóló törvény 2021. július 16-tól hatályba lépett rendelkezésével kapcsolatban megkereste a szabályozásért felelős szaktárcát, mivel sok vállalkozás számára nem egyértelmű, hogyan alkalmazható a használati útmutatóra vonatkozó rendelkezés. Korábban ez csak azoknál a termékköröknél volt kötelező, amelyekről külön jogszabály vagy biztonsági szabvány rendelkezett. Ilyenek voltak például a játékok, a vil­lamossági termékek, vagy az egyéni vé­­dőeszközök.

A új szabály szerint minden nem élelmiszer típusú termék esetében közérthető és egyértelmű, magyar nyelvű használati és kezelési útmutatót kell elérhetővé tenni. Azokra, amelyek­­re nem vo­­nat­koznak külön szabályok, ezt on­­line is meg kell jeleníte­­ni. Ekkor a csomagoláson, vagy a polcon kell elhelyezni az útmutató elérhetőségét, ami lehet a honlapcím, vagy QR-kód is. Ez tartalmazza a termék rendeltetésszerű és biztonságos használatának, eltarthatóságának és kezelésének módját.

A megfelelés elsősorban azon termékeknél okoz nehézséget, amelyek használata értelemszerű, és nincs olyan jogszabály, vagy szabvány, ami alapján ed­­dig is kellett hozzá útmutatót mellékelni. Ilyenek lehetnek pél­­dául a dísztárgyak, háztartási eszközök, írószerek, papíráruk. Általánosságban elmondható, hogy a gyártó által a termékről megadott lényeges információ­kat elegendő tartalmaznia az útmutatónak.

A gyufánál termékszabványok írják elő, milyen információkat kell feltüntetni. Illusztráció: Frank Yvette

Mivel a jogszabály nem határozza meg a pontos tartalmat, így az ITM Fogyasztóvédelemért Felelős Helyettes Államtitkársága példákkal ad támpontot az útmutató elkészítéséhez. Le­­gyen benne a termék rendeltetési célja, anyaga, mérete, fizikai tulajdonságai, például hőállóság, rétegszám, vízállóság, törékenység, cserélhetőség stb. Tartalmazza a gyártástechnológiából adódó speciális tulajdonságokat – újrahasznosíthatóságot, lebomlást –, a termék fel­­használhatóságának korlátait, tisztítási, tárolási módját és a hulladékkezelésre vonatkozó ajánlást. Az információk pikto­gramokkal is feltüntethetők.

Bizonyos esetekben termékszabványok írják elő, hogy mi­­lyen információkat kell fel­tüntetni. Ilyenek például a tex­­tilek, a gyertya, a gyufa és a különböző füzetek, lapok is. Nem vonatkozik a kötelezettség egyes sajtótermékekre sem, a napi, időszaki lapok és a könyvek ugyanis nem értelmezhetőek használati cikként.

A jogszabály előírja, hogy a hazai gyártó, vagy külföldi termék esetében az importőr biztosítsa a magyar nyelvű használati és kezelési útmutatót, valamint a biztonságot érintő figyelmeztetéseket.

Ám ha ez nem történik meg, akkor a logisztikai szolgáltatóra, vagy a forgalmazóra hárul a fel­­adat és persze a felelősség. Ez azt jelenti, hogy forgalmazás előtt köteles a kiskereskedő is meggyőződni arról, hogy a terméken elhelyezték-e a jogszabály által előírt megfelelőségi és egyéb jelölést, mellékelték-e hozzá a megfelelőséget igazoló dokumentumot és a használati és kezelési útmutatót, amennyiben az szükséges.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában