Kübekháza és Óbéba közösen tervez: korszerű épületet szeretnének az átkelési pontra

2021.08.04. 11:25

Egy napra megnyitották a határt

Ahogy a korábbi években, úgy a napokban ismét megnyílt a romániai Óbéba (Beba Veche) felé Kübekházánál az államhatár, amely 12 órán át fogadta az utazókat.

T. A. P.

Forrás: Kübekháza Hírszolgálat

– Folyamatosan jöttek az emberek a falvakból. A két település és a két ország barátsága erősödhet, egyértelműen egymásra vagyunk utalva. Szeretnénk az átjárást újra megvalósítani – mondta lapunknak Molnár Róbert. Kübekháza polgármestere hozzátette, áthallatszik a harangszó, és integethetünk egymásnak, de mintegy 70 kilométert kell autózni, hogy találkozhassunk egymással.

Megélénkült a határ

Kübekháza és Óbéba két, egymással jó kapcsolatot ápoló falu. A polgármesterek kérésére néhány napja egyetlen napra megnyitották a határt. A határnyitás magyarországi oldalának költségeit a Csongrád-Csanád Megyei Önkormányzat vállalta magára.

A két országból érkező első vendégeket Ioan Bohancanu, Óbéba, illetve Molnár Róbert, Kübekháza polgármestere és Kucsera Istvánné alpolgármester fogadta.

Románia nyugati csücske Óbéba, Kübekháza pedig Ma­­gyarország legdélkeletibb csücske. Amikor a határátke­lőhelyhez az utat saját költségünkön megterveztettük, ak­­kor arról is megállapodtunk kollégámmal, hogy az ottani magyar gyerekek átjöhetnek a mi iskolánkba tanulni – hangsúlyozta a polgármester.

Téglaépület a terv

A szomszédos települések közel 30 éve kezdeményezték először, hogy köztük határátkelő épüljön, majd a 2000-es évek közepén a jogerős építési terveket is maguk készíttették el, ezután megküldték azokat a kormányaik számára, hogy az ügyet felgyorsítsák.

Kübekháza Hírszolgálat

– Előre­haladott tervek vannak egy korszerű téglaépületre. Egy épület lesz a szerb–magyar átkelési pontnak, és lehetne egy a román oldalnak is, régóta jó az együttműködésünk Óbébával. 1997-ben voltam kint először, akkor olyan volt, mintha 50 évet visszamentünk volna az időben, azóta viszont hatalmas fejlődésen ment keresztül a község – fogalmazott Molnár Róbert.

Kerékpárút Majdány felé

Molnár Róbert hivatalában tárgyalt a Temes Megyei Tanács alelnökével és Óbéba küldöttségével. A tárgyaláson a ha­tárnyitásról és egy, a határon átnyúló kerékpárút építéséről is egyeztették a felek álláspontjukat.

– Már tárgyaltunk Szeged vá­­rosvezetésével. Szeretnénk, ha kerékpárút épülne Szőreg és Kübekháza között, és ez később tovább haladhatna Rá­­bé-Majdány irányába. Ehhez csatlakozna Óbébán keresztül Nagyszentmiklós is, ez a vidéki turizmus fellendüléséhez vezetne – vázolta a terveket a polgármester.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában