Öntözés nélkül szenved a termés a szántóföldeken

2021.08.18. 08:38

Magyarország nagyhatalomnak számít a csemegekukoricában

A közepén járunk a csemege­kukorica szezonjának, a lakóparki zöldségesnél éppen úgy kínálják, mint az élelmiszermultinál vagy a Mars téri piacon. Igaz, a kisboltban „viseltes” és kis csöveket láttunk 69 forintért, a Mars téren viszont nagy volt a kínálat a 80-120 forintos ársávban.

Kovács András

Csemege kukorica kínálat a Mars téri piacon. Fotó: Frank Yvette

A piac nagycsarnokában saját termését árulta kedden a balástyai Keszégné Zsikó Mária, a szép csövekért 100 forintot kért.

– Április 20-tól szakaszosan vetettük kéthetente, egészen június végéig, így folyamatosan tudom hozni a piacra a termést

– mondta érdeklődésünkre az asszony. Az első csöveket július közepén törték le, úgy tervezik, hogy legalább szeptember közepéig tart a szezon.

– Folyamatosan öntöznünk kell ebben a kánikulában, aszályban, víz nélkül egyszerűen nincs termésbiztonság

– mondta Mária, hozzátéve, a takarmánykukorica reménytelenül szenved most a földeken.

A domaszéki Zombori Lajos a szabadtéri placcon kínálta saját termésű csemegekukoricáját, kétféle árban, 80, illetve 120 forintért csövenként. Csak négy részletben tudtunk vele beszélni, mert folyamatosan érkeztek hozzá a vásárlók. Az elsőtől meg is kaptuk, hogy udvarol a fotós kolléganőmnek, ahelyett, hogy a vevőre figyelne. De ez inkább csak zrika volt, a vásárlást nem hiúsította meg.

Kertész Józsefné négy csövet vett a drágábból.

– Jön hozzám az unokám, aki nem minden zöldséget eszik meg, a csemegekukoricát azonban nagyon szereti

– mondta az asszony. Egy házaspár ugyancsak szépen bevásárolt a domaszéki kukoricából, azt mondták, sokadszorra veszik már az idén.

– Küzdelmes év az idei, és nemcsak azért, mert sokat kell locsolni a kukoricát, öntözni kell normál időjárás mellett is. Nagyobb baj, hogy folyamatosan szűkítik azokat a növényvédő szereket, amelyeket legálisan használni lehet, miközben a férgek, a kártevők egyre ellenállóbbak

– panaszkodott Zombori Lajos.

Mutatott is egy kukoricaüszög által megtámadott csövet, ami elég pocsékul nézett ki, ám kiderült, az sokkal nagyobb, csúnyább is tud lenni. A termelő érdeklődésünkre elmondta, a Dessert 78-at árulja, ez kipróbált, jó fajta, neki is bevált.

Kedden nem láttunk 120 forintnál drágább kukoricát a Mars téren, sőt, olyant is találtunk, ahol meglehetősen csúnyát és „öreget” kínáltak ezen az áron, igaz, elég nagy méretben. Az egyik magyar multi holnaptól akciózza le a csemegekukoricát és adja 169 forint helyett 119-ért. Lábjegyzetben az is ott van, hogy a minimumsúly 25 deka csövenként.

– A hazai csemegekukorica-kapacitás stabil, élénk a kereslet, ezért a feldolgozók a korábbi évekhez hasonlóan 30 ezer hektáron, 500 ezer tonna feletti mennyiségre szerződtek a gazdákkal, integrátorokkal. A termés döntő többsége feldolgozókhoz kerül, mélyfagyasztott áru és konzerv lesz belőle. A hazai friss piaci fogyasztás és export mindössze pár százaléka a hazai termelésnek – mondta Pereczes János.

A Syngenta délkelet-európai menedzsere hangsúlyozta a termelői kedv fenntartásához számottevő áremelésre volt szükség idén is, mert a gabonafélék, olajos növények stabilan magas árai mellett nehezebb a termelőket megtartani. Baj nincs, a világpiacon az Egyesült Államok és Új-Zéland mögött hazánk a harmadik legnagyobb csemegekukorica-termelő a világon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában