Praktikusabb, egyértelműbb, de sokakban él még a régi beidegződés

2021.08.03. 11:30

Még szokniuk kell az új energiacímkét a vevőknek

A március elejétől irányadó új energiacímkék az eladók szerint megzavarták, elbizonytalanították a vásárlókat. Az újrakategorizálás nyomán a legtöbb takarékos, korábban A pluszosként ismert háztartási nagygép ma már B, C vagy D kategóriásként szerepel a boltokban.

Kovács András

Szeged, 20210802. Új energiacimkék. Fotó: Frank Yvette (FY), Délmagyarország

Fotó: Frank Yvette

A mosogató-, mosó-szárító gépek, hűtőszekrények, fa­­gyasztók új energiabesorolást kaptak 2021. március 1-től. A boltokból eltűnt az A+-os jelzés, ami korábban az alacsony energiafogyasztású készülékeket jelölte. A Media Markt múlt héten publikált kutatásának eredménye megerősítette az eladók tapasztalatait, miszerint a vásárlók nagy része még nem igazodik ki az új jelöléseken.

A 18 évnél idősebbek mindössze 43 százaléka hallott a műszaki cikkeket forgalmazó boltokban 5 hónapja bevezetett változásról. Csak minden nyolcadik ember tudja magabiztosan, 42 százaléknak rémlik, míg majd minden másodiknak fogalma sincs arról, hogy a régi jelzések mikre változtak. Pedig

a magyarok 58 százalékának számít a vásárlásnál, hogy a készülék működés közben mennyi energiát használ fel.

– A jelenlegi helyzet számos környezettudatos, vagy re­­zsi­spórolásra törekvő vásárló életét nehezíti. Ők ugyanis fizetnének többet is egy-egy készülékért, ha bízhatnának benne, hogy az tényleg takarékosan bánik az energiával – mondta Szilágyi Gábor ügyvezető igazgató. Ku­­tatásukból kitűnt, ezért 5 százalékos felárat a lakosság 31 százaléka vállalna, de még plusz 10 százalékot is megadna a válaszolók közel háromtizede.

– Sokan elbizonytalanodnak, ha egy drágább hűtőn csak egy csupasz A-t vagy B jelzést találnak, azt a régi beidegződések alapján csak közepesen takarékos energiafelhasználású ké­­szüléknek vélik. Így nem éri már meg nekik a többletkiadást. A felvilágosítás napi rutinjukká vált az áruházi tanácsadóknak, de segítségként több áruházban is kihelyeztünk a változást magyarázó összehasonlító ábrákat – mondta a vezető.

Az új szabályozás értelmében az A marad ezentúl is a legmagasabb energiaosztály, de a pluszjelektől megszabadul.

Például egy korábban A+++-os mosogatógép az új rendszer szerint csak a D kategóriásnak felel meg. Nem az eddig kiemelkedően energiatakarékos mosógép lett rosszabb minőségű – mindössze a jelölési rendszer változott. További zavart kelthet, hogy a különféle háztartási gépek energiahatékonysági besorolásához immár eltérő skálákat használnak. Így más volt a mérce az újracímkézéskor a mosó-, valamint a mosogatógépeknél, miként a hűtőknél és a fagyasztóknál is. Így előfordulhat, hogy két, korábban egyaránt A+++-osként ismert berendezés, például egy mosó és egy mosogató közül ma az egyik C, míg a másik csak D címkét visel.

Így látja a számvevőszék

– A háztartási gépeket vásárlók több mint négyötöde figyelembe veszi az eszközökön található energiacímkét – többek között erre világított rá az Állami Számvevőszék július elején publikált ellenőrzése. A felmérés válaszadóinak 98,8 százaléka ismerte az energiacímke fogalmát, és 83,5 százalékukat befolyásolta is ez a vásárlás során. A kérdőívet kitöltők 89,7 százaléka elégedett volt az energiacímkén látható információkkal, 74,1 százalékuk szerint ezek a használat során is beigazolódtak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában