Nem várt problémák az iskola építésénél

2021.08.12. 13:05

Iszap, gyenge szerkezet – Módosítani kellett a szerb intézmény terveit

Módosítani kellett a szerb iskola és óvoda kiviteli terveit, hiszen a Kálvin téren zajló építkezés során több akadályba ütközött a kivitelező. Ha az intézmény elkészül, akkor jövő szeptembertől egy hatalmas komplexum fogadja majd mind a szerb, mind a magyar szülők gyermekeit.

Kiss Anna

Fotó: Kuklis István

Nagy erőkkel zajlik az építkezés a Kálvin téren, ahol az egykori Százszorszép Gyermekházat szerb óvodává és nyolc­osztályos általános iskolává alakítja át a Szerb Országos Önkormányzat, amely 1,5 milliárd forintos támogatást kapott a kormánytól a beruházásra.

Az intézményben, amely a Nikola Tesla Szerb Tanítási Nyelvű Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, Kollégium és Könyvtár része lesz, nyolc osztálytermet, egy idegen nyelvi szaktantermet, egy néptánc szaktantermet és egy természettudományi szaktantermet is kialakítanak szertárral.

Továbbá készül egy tornaterem az ingatlan középrészén, egy nemzetiségi óvoda a hátsó részen, egy könyvtár, valamint vendégtanári szálláshelyeket is létrehoznak. A fiatalok étkeztetését is helyben oldják meg.

Általános iskolát és nemzetiségi óvodát hoz létre a Szerb Országos Önkormányzat.
Fotó: Kuklis István

A kivitelezést az Energomonting Kft. végzi, azonban a munkálatok során nem várt problémákba ütközött a cég, ezért módosítani kellett a terveket. A Közbeszerzési Hatóság oldalán közzétett információk szerint a hátsó épület ferdesége, valamint a nem teljesen zárt cölöpfal miatt a tervezett tornaterem-épület a már meglévő hátsó épület területét érintené, ezért áttervezés szükséges. Fény derült arra is, hogy a talaj iszapos, málló agyag, így az alapozásra, az épületrész alátámasztására nem alkalmas, ez pedig pótmunkát eredményezett. Épp úgy, mint az, hogy az idős épület szerkezete nem alkalmas hosszú távon terhelésre. Ezért bontást végez a vállalat és új födémet készít.

A Szerb Országos Önkormányzat célja az, hogy egy olyan nemzetiségi oktatással foglalkozó közoktatási központ jöjjön létre Szegeden, ahol mind a szerb kisebbséghez tartozók gyermekei, mind a magyar nemzetiségű szülők gyermekei azonos feltételekkel tanulhatnak óvodás kortól az általános iskola végéig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában