A modellváltás után is folytatódik Fendler Judit megbízatása

2021.08.05. 11:30

Nőtt a kancellár felelőssége

Bár a felsőoktatási törvény szerint az alapítványi fenntartású egyetemek számára már nem volt kötelező kancellár kinevezése, Szabó Gábor kuratóriumi elnök augusztus 1-jén ismét Fendler Juditot kérte fel a pozíció betöltésére, akinek így megbízatása folytatódik. A kancellár lapunknak elmondta, az átalakulással kiszélesedtek az egyetem lehetőségei, ugyanakkor e pozitív változás nagyobb felelősséget is ró a vezetőkre.

Koós Kata

Szeged, 20201110. Fendler Judit a Szegedi Tudományegyetem kancellárja. Fotó: Frank Yvette (FY), Délmagyarország

Forrás: Archív fotó

Fotó: Frank Yvette

Fendler Judit 2016 óta tevékenykedik a Szegedi Tudományegyetem kancellárjaként. Az univerzitás elmúlt öt évben lezajlott fejlődését sikertörténetnek te­kinti.

– Azt gondolom, hogy óriá­­si, pozitív irányú változásokat értünk el. Nagyon erős szakmai­ságú szervezetként működünk, amelynek terméke az oktatás, a kutatás és a gyógyítás magas színvonala. A működés költséghatékonyabbá vált, el tudtunk indítani nagyon sok kormányzati és uniós forrású, továbbá saját erős beruházást és fejlesztést – fejtette ki.

Az egyetem augusztus 1-től közfeladatot ellátó, közérdekű vagyonkezelő, állami alapítású alapítvány által fenntartott felsőoktatási intézményként folytatja működését, emiatt Orbán Viktor miniszterelnök július 31-i hatállyal visszavonta a korábban állami fenntartású felsőoktatási intézmények kancellárjainak megbízását.

A Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány kuratóriumának elnöke, Szabó Gábor professzor ismét Fendler Juditot kérte fel a pozíció betöltésére, így megbízatása folytatódik.

A kancellár lapunknak el­mondta, az átalakulással kiszéle­sedtek az egyetem lehetőségei, ugyanakkor ez a pozitív változás nagyobb felelősséget is ró a vezetőkre.

– Eddig kötelező volt, a kuratórium számára azonban már csak lehetőség a kancellár kinevezése. Jelezték, hogy együtt szeretnének velem dolgozni, ami természetesen nagy öröm számomra. A feladatköröm a törvény szerint nem változik, a gyakorlatban azonban várakozásaim szerintem igen. Sokáig dolgoztam a versenyszférában, vezettem céget is, ezért azt gondolom, hogy egy gazdasági társaság jelleggel működő szervezet vezetése jóval nagyobb gazdálkodási felelősséget jelent, mint egy költségvetési intézményé. Itt már nem hivatkozhatunk külső körülményekre, nekünk magunknak kell egy hatékony működési mo­­dellt továbbvinni, amely be­vételt termel ott, ahol erre van lehetőség, hiszen fent kell tartanunk magunkat. Egyetemként a legfőbb cél nem a gazdasági teljesítmény, hanem a fenntartható működtetés mellett az, hogy az országban a legjobbak legyünk az oktatásban, kutatásban, gyógyításban – részletezte Fendler Judit, aki a modellváltásra eszközként tekint, amelynek révén az egyetem nagyobb rugalmassággal tud működni.

– Emellett a kuratóriumunk tagjai a saját szakmájukon belül a legmagasabban jegyzett személyek, véleményem szerint óriá­­si előnyt jelent ez számunkra – közölte.

A kancellár a közeljövő legfontosabb feladatai között említette az egyetemi infrastruktúra fejlesztését, továbbá az elmúlt években stabilan emelkedő hallgatói létszám növelését, kiemelten a dél-alföldi régió fia­­taljaira és a külföldi hallgatókra. Cél az is, hogy az egyetem mint innovációs, kutató-fejlesztő partner, még szorosabb együttműködést alakítson ki a régió gazdasági szereplőivel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában