Kálmán Peregrin a gyónás fontosságát hangsúlyozta

2021.08.01. 15:18

Szentmise a családokért az alsóvárosi templombúcsún – Fotók

Havas Boldogasszony búcsúját ünnepelte a hétvégén a szeged-alsóvárosi ferences plébánia. Vasárnap a családokért tartott ünnepi szentmisére várták a híveket, amit Kálmán Peregrin ferences szerzetes celebrált. A pasaréti Páduai Szent Antal templom plébánosa a gyónás szentségének fontosságát hangsúlyozta prédikációjában.

A. T. J.

Teljesen megtelt hívekkel a Mátyás tér egyik oldala, ahol a szabadtéri miséket tartották a hétvégi templombúcsú és a Bálint Sándor emléknap alkalmával. Vasárnap délelőtt Kálmán Peregrin ferences szerzetes misézett a családokért. Fotó: Karnok Csaba

Fotó: Karnok Csaba

– Nem luxus havonta, kéthavonta gyónni. A gyónás szentségének fontossága Bálint Sándor és Kiss Szaléz életében is megjelenik – mondta a vasárnapi szentmisén a Havas Boldogasszony búcsúját ünneplő szeged-alsóvárosi ferences templom vendégszónoka, Kálmán Peregrin ferences szerzetes, a pasaréti Páduai Szent Antal templom plébánosa.

Családi piknik

A szabadtéri szentmise helyszíne tökéletes volt: a fák árnyékot nyújtottak és a délelőtti órán az időjárás is kellemes volt, könnyű szél futott át időről időre a Mátyás téren.

A padok gyorsan megteltek, sokan állva hallgatták végig a misét, az alkalmi padsorok mögött pedig családias piknik hangulat alakult ki, plédeket terítettek le, a kisebb gyerekek vidáman szaladgáltak, a nagyobbak türelmesen üldögéltek.

Mária, az eukarisztia és az egyház

Kálmán Peregrin atya egy templom belsejének felidézésével kezdte, a Mária-ábrázoláson keresztül vezette gondolatait Mária, az eucharisztia és az egyház hármasságának elválaszthatatlan összetartozásáig.

– Megdöbbentő lehetett Szűz Anya számára megélni, hogy a legbelsőbb csoda, a gyermeke az egyházé lesz. A mai zarándoklat megtanít bennünket Mária, az eucharisztia és az egyház titkának összekapcsolására – mondta.

– A család az istenszeretet tanulóiskolája legyen és leghétköznapibb tevékenységeinket is úgy végezzük, olyan minőségű legyen, hogy Isten dicsősége sugározzon ki belőle – mondta a vasárnapi, családokért tartott vasárnapi szentmise szónoka, Kálmán Peregrin ferences szerzetes a Szegedi Havas Boldogasszony templom búcsúján. Fotó: Karnok Csaba

Pótolni az elmaradt miséket

Aktuális témát érintve azt kérdezte az atya, vajon a pandémia időszakában mennyire értékeljük a szentmisét és az eucharisztiát.

– Nem számszerűen, szívben kell pótolni az elmaradt miséket, segítenünk kell visszatalálni azoknak, akik lemorzsolódtak, nem mehetünk el mellettük. Folytassuk Mária küldetését, szeressük az egyházat, ami nyilvánuljon meg abban, ahogy az egyházról beszélünk – fogalmazott a ferences szerzetes, majd áttért a gyónás szerepének fontosságára.

Nem luxus havonta gyónni

– Két alsóvárosi – hitem szerint – szent, Bálint Sándor és Kiss Szaléz életében is megjelenik a gyónás fontossága. A zarándok a gyóntatószékben születik, a zarándok a szentgyónásban válik zarándokká, addig csak egy turisztikai látványosság a búcsú. A gyónás szentségében megkapom az eredeti ártatlan tisztaságot. Bálint Sándort alakja meghív minden egyes zarándokot, hogy rendszeresen gyónjon. Nem luxus havonta, kéthavonta gyónni, ne helyettesítsük azt pszichológiával – zárta gondolatait Kálmán Peregrin atya.

Az eucharisztia

Az eucharisztia keresztény szertartás, amelyen Jézusnak a kenyérről és borról az utolsó vacsorán mondott szavait és ottani cselekedeteit ismétlik meg liturgikus módon. Az eucharisztiát/úrvacsorát minden keresztény felekezet (a maga teológiai nézeteinek megfelelően) szentségnek tekinti.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában