Markáns helyet vívott ki magának

2021.09.01. 11:28

A roller helye a közlekedésben

Az e-roller nem túl nagy, mégis a városi forgalom markáns szereplője. Halk és gyors jellemzői miatt óvatosságra és körültekintő közlekedésre intik használóit.

Munkatársunktól

20210602 Szeged Hogy váltak be a bérelhető elektromos rollerek? Sokan használják, sokan szidják. Képen: zöld-fekete elektromos rollerek Fotó: Karnok Csaba KC Délmagyarország (DM)

Fotó: Karnok Csaba

– Halk és a kerékpárhoz képest is rendkívül gyors – említette egy vásárhelyi férfi, aki a kö­­zelmúltban gyalogosként üt­között össze egy elektromos rolleren közlekedő fiatallal, aki a kerékpárúton egyébként az érvényes KRESZ alapján közlekedett. Mégis tévesen becsülték meg az egymás kö­­zötti távolságot, de szerencsére komolyabb sérülés nélkül megúszták a koccanást.

A rollerekre vonatkozó szabályzatot több uniós országhoz hasonlóan most dolgozzák ki, miközben lassan kialakul a helyük a magyar városok közlekedési rendszerében.

– A kölcsönzős rollerek tö­meges elterjedése óta romlott az eszközök megítélése, mivel hirtelen sokan kezdték el használni, olyanok is, akik korábban soha nem tették. Ez például ronthatja a közlekedési morált, főleg, hogy a kölcsönzős felhasználók nem mindig ugyanazon az útvonalon közlekednek, így nagyobb eséllyel találják magukat ismeretlen, veszélyes helyzetekben. Pedig ez a rollerezőkön múlik, nem magán az eszközön – fogalmazott Sugár István közlekedésmérnök, elekt­­romosroller-szakértő.

Hozzátette, olyan utat jár most be az e-roller, mint annak idején a kerékpár, amelynek 20-30 évvel ezelőtt szintén be kellett ágyazódnia a városi közlekedés szövetébe. A roller hirtelen robbant be, ezért fontos mielőbb megtanulnunk, hogyan használjuk helyesen, és ebben a kölcsönzőknek, illetve a forgalmazóknak is felelősségük van.

A szakember szerint fontos tudni, hogy az e-rolleresek új elemek a közlekedésben, így az autósok például a zebrán is meg fognak lepődni.

A zebrán éppen ezért egy gyalogos tempójában érdemes áthaladni, tehát az eszközt lábbal hajtva, vagy tolva. Ugyanígy kell viselkedniük a járdán is. Mindez a rollerező jól felfogott érdeke is, hiszen fix szabályozás hiányában a rend­őr bármikor megbüntetheti.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában