100 száz éve szolgálja az egyetemet

2021.09.16. 16:20

Átölelték Szeged ikonikus épületét

Száz éve szolgálja az egyetemet a Dugonics téren álló rektori hivatal épülete, amely még az 1879-es árvizet is túlélte, sőt sokaknak menedékként szolgált.

K. A. R.

Fotók: Kuklis István

Fotó: Kuklis István

Csütörtökön, Szent-Györgyi Albert születésnapján flashmobra hívták az egyetem dolgozóit és hallgatóit a centenáriumi tanév rendezvénysorozatának programjaként. Teljesen átölelték a hatalmas épületet, ebben a Covid-biztos szalagok is segítettek, melyeken a centenárium logója is látható volt.

A kezdeményezéshez Fendler Judit, az SZTE kancellárja és Mikó Edit, az SZTE Mezőgazdasági Kar dékánja is csatlakozott, a hallgatók között pedig sok külföldi fiatal is feltűnt, akik örömmel pózoltak az SZTE-s szalagokkal.

A Dugonics téri épületben egyébként még Ferenc József császár is járt az árvízkor, aki azt mondta, hogy Szeged szép, de szebb lesz mint volt. Ez egyébként a rektori hivatalra is igaz, hiszen megépítése óta még szebb lett.

A császár mellett Szent-Györgyi Albert is járt itt, hiszen ez volt a munkahelye, és ebben épületben avatták díszdoktorrá kétszer is, sőt a Jate Klubba is lejárt időként. Szintén érdekesség, hogy az épületben tanácsolta el Horger Antal József Attilát, miután 1925. március 25-én megjelent a Tisza szívvel című verse.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában