Számos eredmény kötődik munkájához

2021.09.25. 11:33

Czakó László új világot teremtett a hazai orvosi endoszkópiában

A szegedi belgyógyász, gasztroenterológus professzor meghatározó alakja volt a japán endoszkópos technikák meghonosításának. Számos eredmény kötődik Czakó László nevéhez, aki kiemelkedő munkájáért Hetényi Géza-emlékérmet kapott.

Kiss Anna

Célja, hogy korai stádiumban fedezzék fel a daganatot a szegedi klinikán is. Fotó: Török János

Fotó: Török János

1990-ben kezdte meg tudományos munkáját Szegeden Czakó László, az SZTE SZAKK Belgyógyászati Klinika belgyógyász, gasztroenterológus professzora, aki a gasztroenterológia terén végzett kiemelkedő munkájáért Hetényi Géza-emlékérmet kapott a Magyar Gasztro­enterológiai Társaságtól.

Lapunknak elmondta, sokat jelent számára ez a díj, mert ezt a kollégái szavazata alapján nyerte el, tehát abszolút szakmai elismerésről van szó.

Kérdésünkre elárulta, hogy egyetemi sikereit követően, az ott megszerzett tudást minél szélesebb körben szerette volna kamatoztatni, így az egész embert felölelő szakmát választott. A belgyógyászaton belül a gasztroenterológia, és manualitása miatt az endoszkópia mellett döntött. Kiemelte, 31 évvel ezelőtt megtalálta azt a hivatást, amelyet szenvedéllyel tud végezni még ma is.

Célja, hogy korai stádiumban fedezzék fel a daganatot a szegedi klinikán is.
Fotó: Török János

Czakó László neve hamar is­­mertté vált a szakmában, hi­­szen Japánban olyan endoszkópos technikákat sajátított el, amelyeket később úttörő módon vezettek be hazánkban. Ide tartozik az endoszkópos nyálkahártyafestések, az endoszkópos ultrahang és az endoszkópos mucosectomia módszerei.

Hangsúlyozta, az endoszkópos ultrahang által igen apró daganatok is felismerhetők, és pontosan megállapítható, hogy a daganat milyen mélyre terjed a bélfalban, endoszkópos vagy sebészi úton kell-e eltávolítani.

A japán szakemberek arra törekszenek, hogy még a korai stádiumban felfedezzék a daganatot, hiszen ekkor na­gyon nagy az esély a daganat teljes eltávolítására és a beteg gyógyulására.

A professzornak emellett lehetősége volt tanulmányozni a műtéteket kiváltó terápiás endoszkópos technikák kivitelezését Európa több vezető endoszkópos centrumában is, 2005-ben kezdeményezésére endoszkópos munkacsoport alakult Szegeden. Tette mindezt azért, hogy a klinikán is korszerű diagnosztikus és te­­rápiás endoszkópia jöjjön létre, hogy Japánhoz hasonlóan minél előbb megtalálják a daganatokat, valamint motiválják az embereket arra, hogy a legkisebb panasz esetén is kérjenek orvosi segítséget.

Beszélt arról is, hogy a szakmában az egyik legnagyobb változást a mesterséges intelligencia hozta, amely által még precízebb a kivizsgálás, hiszen az endoszkópos szoftvert megtanították arra, hogy milyen elváltozásokat kell felismernie, és ha vizsgálat közben a legkisebb mértékben is érzékeli, akkor jelezzen az orvosnak.

Szintén átformálta a szakmát a Covid19 is, mert a fertőzöttek 20 százaléka gasztroenterológiai jellegű problémával küzd, vagyis hányás, hasmenés, ha­­si fájdalom jelentkezik nála, valamint a poszt-Covid tünettel rendelkezők közül is többen belgyógyászati, gasztroenterológiai segítségre szorulnak.

Czakó Lászlót jövőbeni terveiről is kérdeztük. Válaszában úgy fogalmazott, hogy a járványhelyzet felrobbantotta az egészségügyet, éppen ezért most a legfőbb cél a túlélés, va­­lamint a korábbi munka színvonalának elérése és megtartása. Hozzátette, célja az is, hogy a tudását átadja a fiataloknak, és ők vigyék azt tovább hasonló, vagy még jobb színvonalon.

Célja az is, hogy a tudását átadja a fiataloknak, és ők vigyék azt tovább hasonló, vagy még jobb színvonalon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában