Csongrád-Csanád megye

2021.09.16. 11:00

Idén is találtak holttestet a Tiszában a vízi rendőrök

Több mint hússzor kellett menteniük a Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság munkatársainak a folyó Csongrád-Csanád megyei szakaszán a múlt hónap végéig. Egy holttestet is ki kellett emelniük a vízből.

S. Z.

Havonta átlagosan három ví­­­­zi mentést kellett végeznie a Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság munkatársainak a Tisza megyei szakaszán január 1-től augusztus utolsó napjáig – közölte lapunkkal a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rend­őr-­­főkapitányság. Azért nem a megyei rendőrség tájékoztatott erről, mert a Tiszán dolgozó rend­őrök a Jász-Nagykun-Szolnok megyei főkapitánysághoz tartoznak.

Egészen pontosan azt írták, hogy ez alatt a nyolc hónap alatt 23 bajba jutott embert mentettek ki a folyóból, viszont sajnos holttestet is találtak.

Mindezt annak ellenére, hogy a rendőrök és a vízimentők is szinte naponta figyelmeztetnek nyaranta a szabadtéri vizek veszélyeire. A Délmagyarországnak a Szegedi Vízimentő és Tűzoltó Szakszolgálat elnöke beszélt már többször is erről.

Seller András elmondta, hogy az úgynevezett szabad vizekben fürdőzésnek vannak írott és íratlan szabályai is. Előbbivel egy 2001-es jogszabály részletesen foglalkozik. Abban szerepel, hogy tilos fürdeni például hajózási útvonalon.

A hajóút a nagy hajók közlekedésére kijelölt és kitűzött terület, ami a Tiszán a partéltől számított 2-3 méter.

De a jogszabályból tulajdonképpen az derül ki, hogy sehol sem lehet fürdeni, csak ahol kifejezetten engedik, azaz a kijelölt helyeken.

Ilyen idén Szegeden egy volt, a Lapos. A strandra, amelynek már Lapos beach a hivatalos neve, harmincmillió forintot költöttek. Jávorszky Iván, a Szegedi Rendezvény- és Média­központ Nonprofit Kft. akkori ügyvezető igazgatója a megnyitón el­­mondta, hogy ebből a pénzből lefektettek 245 méter vízvezetéket, 265 méteren építettek csatornát, 280 méternyi áramkábelt is beépítettek, és kétezer köbméter földet mozgattak meg az építés alatt.

 

Ezek is érdekelhetik