Csongrád-Csanád megye

2021.09.16. 11:00

Idén is találtak holttestet a Tiszában a vízi rendőrök

Több mint hússzor kellett menteniük a Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság munkatársainak a folyó Csongrád-Csanád megyei szakaszán a múlt hónap végéig. Egy holttestet is ki kellett emelniük a vízből.

S. Z.

20210615 Szeged átadták, megnyílt a Lapos beach szabadstrand fotó: Kuklis István Délmagyarország DM KI

Forrás: Archív fotó

Fotó: Kuklis István

Havonta átlagosan három ví­­­­zi mentést kellett végeznie a Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság munkatársainak a Tisza megyei szakaszán január 1-től augusztus utolsó napjáig – közölte lapunkkal a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rend­őr-­­főkapitányság. Azért nem a megyei rendőrség tájékoztatott erről, mert a Tiszán dolgozó rend­őrök a Jász-Nagykun-Szolnok megyei főkapitánysághoz tartoznak.

Egészen pontosan azt írták, hogy ez alatt a nyolc hónap alatt 23 bajba jutott embert mentettek ki a folyóból, viszont sajnos holttestet is találtak.

Mindezt annak ellenére, hogy a rendőrök és a vízimentők is szinte naponta figyelmeztetnek nyaranta a szabadtéri vizek veszélyeire. A Délmagyarországnak a Szegedi Vízimentő és Tűzoltó Szakszolgálat elnöke beszélt már többször is erről.

Seller András elmondta, hogy az úgynevezett szabad vizekben fürdőzésnek vannak írott és íratlan szabályai is. Előbbivel egy 2001-es jogszabály részletesen foglalkozik. Abban szerepel, hogy tilos fürdeni például hajózási útvonalon.

A hajóút a nagy hajók közlekedésére kijelölt és kitűzött terület, ami a Tiszán a partéltől számított 2-3 méter.

De a jogszabályból tulajdonképpen az derül ki, hogy sehol sem lehet fürdeni, csak ahol kifejezetten engedik, azaz a kijelölt helyeken.

Ilyen idén Szegeden egy volt, a Lapos. A strandra, amelynek már Lapos beach a hivatalos neve, harmincmillió forintot költöttek. Jávorszky Iván, a Szegedi Rendezvény- és Média­központ Nonprofit Kft. akkori ügyvezető igazgatója a megnyitón el­­mondta, hogy ebből a pénzből lefektettek 245 méter vízvezetéket, 265 méteren építettek csatornát, 280 méternyi áramkábelt is beépítettek, és kétezer köbméter földet mozgattak meg az építés alatt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában