Szeged

2021.09.14. 14:04

Elhunyt Szöllősy József, a Szegedi Szimfonikus Zenekar egykori hegedűművésze

Szeptember 10-én Magyarkanizsán, koncert közben érte a tragikus hír a Szegedi Szimfonikus Zenekart, hogy 78 esztendős korában, váratlanul elhunyt Szöllősy József.

Munkatársunktól

Forrás: Shutterstock

A hegedűművész koncertmesterként évtizedeken át a zenekar meghatározó pozíciójában, a karmesterek legfontosabb munkatársaként, belső, szakmai vezetőként sokszáz koncerten juttatta zenei élményhez a koncertek közönségét – tájékoztatta a Délmagyarországot Gyüdi Sándor zenekarigazgató.

Szöllősy József 1943-ban született Szentesen, 1971 óta volt tagja a Szegedi Szimfonikus Zenekarnak. 1978-tól az első hegedű szólamvezetőjeként, majd 1984-től koncertmesterként az együttes meghatározó muzsikusává vált.

– A koncertmesterek azon típusához tartozott, akik az együttesből kiemelkedő hangszeres tudásukat nem szólista-karrier építésére fordítják, hanem egész működésük középpontjába a kevésbé látványos, de a zenekar számára meghatározó jelentőségű hangversenymesteri munkát állítják. Koncertmesterként igen nagy szerepe volt abban, hogy a Szegedi Szimfonikus Zenekar a magyar koncertéletben és három földrész koncertpódiumain megbecsült helyet vívott ki magának. Az ország egyik legkiválóbb operazenekara lett, méltán aratott sikereket bel- és külföldön, de mindenekelőtt a Szegedi Nemzeti Színház és a Szegedi Szabadtéri Játékok előadásain – fejtette ki Gyüdi Sándor.

A Szegedi Szimfonikus Zenekar igazgatója hozzátette, a szegedi operajátszás szempontjából különösen nagy értéket jelentett, hogy koncertmestere az operairodalmat kiválóan ismerte, a műveket nem csupán a saját szólama, hanem a zenekar egésze szempontjából, alaposan elsajátította. Szöllősy József igényessége, alapossága és mindenekelőtt biztos zeneisége a zenekar fejlődésében meghatározó volt.

Az egész vonóskar munkájának szakmai irányítójaként lelkesen és fáradhatatlanul munkálkodott a fiatal kollégák segítésében, a zenekari munka sokrétű feladatainak elsajátításában, összetett készségeinek kialakításában. Tevékenysége igen jelentős volt kamaramuzsikusként, elsősorban az általa alapított Szöllősy Vonósnégyes több évtizedes aktivitásán keresztül. Kvartettje rengeteg fellépést teljesített a koncertélet perifériájának számító területeken is, kistelepüléseken, ifjúsági hangversenyeken.

Fotó: Archív fotó

Szöllősy József munkáját több elismerés kísérte. Annak idején megkapta a Szocialista Kultúráért kitüntetést, a szegedi operajátszás társulatainak elismeréseként 1988-ban Bartók Béla–Pásztory Ditta-díjban részesült, a Vaszy Viktor Emlékérem kitüntetettje, vonósnégyese 2001-ben városi Alkotói Díjat, a magyar kultúra napja alkalmából 2003-ban Kölcsey-érmet, 2011-ben Szeged Kultúrájáért díjat kapott. Állami kitüntetése a Magyar Köztársasági Arany

Érdemkereszt.

– 2011-ben, négy évtizedes művészi munka után nyugállományba vonult, de továbbra is figyelemmel kísérte a zenekar tevékenységét. Még a havi próbarendet is elkérte, hogy tudja, mikor min dolgoznak kollégái, utódai. Eljött az évadnyitó és évadzáró társulati ülésekre is, de az idei évad ünnepélyes megnyitásán nem jelent meg. Talán nem érezte jól magát. Többé már nem jön, de emléke örökre velünk marad – mondta Gyüdi Sándor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában