Makó

2021.09.21. 07:18

Épül az új körforgalom a makói halálkereszteződésben

A vártnál hamarabb kezdődött és már javában tart a Rákosi úti körforgalom építése Makón. A 289 millió forintos beruházásról hétfőn lakossági tájékoztatót is tartottak.

Szabó Imre

Eredetileg úgy volt – meg is írtuk – , hogy októberben kezdődik a körforgalom építése a Rákosi úti halálkereszteződésben, de mint a helyszínen tapasztaltuk, a munka már ja­vában tart. Hétfőn munkagépeket éppen nem láttunk, tevékenységük eredményét viszont igen: a kereszteződés egy jelentős részét már lebontották.

A munkálatok megkezdése miatt átmenetileg a forgalmi rend is megváltozott, amire külön kihelyezett táblák és szalagos elkerítés figyelmeztet. Jelenleg a Rákosi úton haladva nem lehet keresztezni az M43-as lehajtóját, kerülni kell. A forgalmat jelzőlámpák irányítják.

A Rákosi út és az M43-asról levezető szakasz Makó határában lévő kereszteződéséről van szó, ahol kilenc év alatt csaknem félszáz karambol történt; több súlyos sérültet szállítottak innen kórházba, négyen meg is haltak. Bár a szakemberek ideiglenes terelőeszközökkel, figyelmeztető táblákkal igyekeztek biztonságosabbá tenni a kereszteződést, a közelmúltban is volt itt baleset.

A kereszteződésre a munkálatok miatt már rá sem lehet ismerni. Fotó: Szabó Imre

Most négyágú körforgalom épül meg 15 méteres belső és 24 méteres külső sugárral, aszfaltburkolattal, a ki- és behajtó ágakat háromszögszigetekkel választják el. További feladat lesz a közvilágítás kiépítése a körpálya közepén és szélén elhelyezett oszlopokkal, illetve a meglévő közcélú elektromos hálózat kiváltása a légkábelek helyett földben vezetett hálózattal, illetve a meglévő gázvezeték védelembe helyezése. Az egész 289 millióba kerül.

A körforgalom ügyében hétfőn lakossági fórumot is összehívtak, amelyen az ön­kormányzat, a beruházó NIF Zrt. és a kivitelező DÉLÚT Kft. képviselői válaszolták meg az érdeklődők kérdéseit a helyszínen. Hogy mi hangzott el, arról nem tudunk beszámolni, mert a fórumot végül a sajtó kizárásával tartották meg.

A meghívóban mindenesetre jelezték: akinek panasza van a beruházással kapcsolatban, ezt kizárólag írásban jelezheti a [email protected] e-mail-címen. Ami valószínű: a munka a korábbi kezdés miatt az eredetileg kitűzött határidő,

azaz 2022 júniusa helyett hamarabb fejeződhet be, különösen ha az időjárás a továbbiakban is kedvez az építkezésnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában