Egy lépéssel közelebb

2021.09.27. 11:28

Ilyen hosszúnak kell lennie a harmadik szegedi hídnak

A NIF Zrt. kiírta a közbeszerzési eljárást a harmadik híd tervezésére, és ismertették a paramétereket is.

delmagyar.hu

A harmadik szegedi híd tervezésére 2020 végén forrást különített el a kormány. Bartók Csaba lapunknak idén januárban azt mondta, a cél az, hogy 2022-re engedélyes kiviteli terve legyen a hídnak.

Ehhez most egy lépéssel közelebb kerülhetünk, ugyanis a NIF Zrt. kiírta a közbeszerzési eljárást a harmadik híd tervezésére. A dolog érdekessége, hogy már a konkrét elképzeléseket is ismerteti a felhívás.

Tervezési feladatokat jelöltek ki az alábbi létesítményeknél:
- Szeged, Nagykörút bezárása (Szeged – Újszeged között hiányzó szakaszok; ), Petőfi Sándor sgt. és Boldogasszony sgt. közötti nagykörúti közút szakasz (0,6 km) átépítése 2x2 forgalmi sávosra; Boldogasszony sgt. és Temesvári sgt. között új 2x2 sávos nagykörúti közútszakasz (1,2 km) kiépítése
- a meglévő Nagykörút szakaszok forgalmi felülvizsgálata a Petőfi Sándor sugárút és a tervezett szegedi hídfő között (a megváltozott forgalmi viszonyoknak megfelelő csomóponti kialakítás tervezése, a közösségi közlekedés lehetőség szerinti előnyben részesítésével),
- új 2x2 forgalmi sávos közúti Tisza-híd (kerékpárút és gyalogút átvezetéssel), amelynek az alépítménye alkalmas kell legyen a távlati vasúti felépítmény fogadására

- az Újszeged vasútállomás átalakítása az új körúti szakasznak megfelelően (vágánybontási és ahhoz kapcsolódó feladatok elvégzése) és az utasforgalmi kapcsolat biztosítása az új körútszakaszhoz.

A három részből álló új közúti Tisza-híd teljes hossza: 471 m.


A kiírás szerint az új közúti Tisza-hidat úgy szükséges megtervezni, hogy egyidejűleg kiépítésre kerülhessenek a vasúti hídpillérek is szerkezetileg közös alépítménnyel. – áll a dokumentumban.

Az ajánlattételi határidő 2021.10.28. 10:00.

A harmadik híd nagyjából így fog kinézni:

A terv egy nyers változatán pedig még látszik egy rendes lehajtó terve is:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában