Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika

2021.09.22. 15:22

Ingyenes onkológiai szűrésre hív a szegedi klinika

Fej-nyak rák tudatossági hetet tart szeptember 24-éig a Magyar Fej-Nyaki Onkológiai Társaság a Semmelweis Egyetemmel közösen, ennek célja, hogy felhívják a társadalom figyelmét a fej-nyaki daganatok megelőzésére és a szűrés fontosságára.

K. A. R.

Szeged, 2020. december 15. A Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ (SZTE SZAKK) Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika új épületszárnyának kórtermei Szegeden 2020. december 15-én. MTI/Rosta Tibor

Forrás: MTI/Illusztráció

Fotó: Rosta Tibor

A Ragadd torkon a rákot című kampányhoz az SZTE SZAKK a Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika is csatlakozott, így csütörtökön 8 és 12 óra között onkológiai szűrést végeznek a klinika ambulanciáján.

A kampány kapcsán Rovó László, a Szegedi Tudományegyetem rektora, a Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika igazgatója lapunknak elmondta, hazánk világi szinten dobogós a fej-nyaki daganatok számát tekintve, ráadásul itthon a rák miatti elhalálozások negyedik leggyakoribb formája a fej-nyaki daganat. Hangsúlyozta, ez azért szomorú, mert korán észre lehet venni és a korai stádiumban a probléma gyógyítható.

Kiemelte, éppen ezért fontos, hogy évente szűrővizsgálaton vegyünk részt, valamint hogy orvoshoz forduljunk akkor, amikor például 2-3 hét után sem múlik a rekedtség, az idegentestérzés vagy a visszatérő vérzés. Jelezte, a dohányzó és rendszeresen alkoholt fogyasztó 40 év feletti férfiak vannak a legnagyobb veszélyben.

A csütörtöki szűrésen bárki részt vehet, de ahhoz előzetes regisztráció szükséges. Jelentkezni a www.fejnyakidaganatok.hu honlapon és a 62/ 544-954-es telefonszámon lehet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában