Ópusztaszer

2021.09.16. 16:03

Közös magyar és szerb programok

Nyertes uniós pályázatnak köszönhetően közös, a fiatalokat megszólító és mozgósító programokat szervez a szerbiai Exit Alapítvány és az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark. Neves zenei fellépők segítségével hívják fel a figyelmet a kulturális, néprajzi és történelmi örökségre.

Imre Péter

Szeged, 20210916. Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark és az Exit Alapítvány közös pályázatának projekt nyitórendezvénye. Képen: Ida Siljanovity Exit Alapítvány program menedzsere, Ivan Petrovic Exit Alapítvány ügyvezetõje, Kertész Péter az Ópusztazseri Nemzeti Történeti Emlékpark ügyvezetõ igazgatója, Turda Gábor múzeumi csoportvezetõ. Fotó: Frank Yvette (FY), Délmagyarország

Fotó: Frank Yvette

– A mostani a korábbi, 2018-as közös projektunk folytatása. Legfontosabb feladata a két régió között meglévő kulturális kapcsolatok további erősítése – kezdte mondandóját Kertész Péter, az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark ügyvezető igazgatója a szerbiai Exit Alapítvánnyal közös, 370 ezer euró támogatást nyert Incredible destinations event, vagyis Hihetetlen úti célok elnevezésű pályázat projektnyitó rendezvényén.

A sajtótájékoztatót a Tisza River Étterem- és Rendezvényhajón tartották a Belvárosi híddal és a Dómmal a háttérben. A helyszínt indokolva Kertész hozzátette, a Tiszát jelképnek, összekötő kapocsnak tekintik.

Arról is beszélt, hogy a fiatalokat zenével, népszerű előadókkal tudják a legjobban megszólítani főként olyan virtuális térben, amiben a legtöbb időt töltik. A helyszínekkel, Bács erődromjával és az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkkal a kulturális és régészeti örökségre hívják fel a figyelmet, azokat mutatják be.

Az első esemény szeptember 21-én, a béke világnapján lesz a már említett erődromnál „Bácska a béke földje” szlogennel és neves szereplőkkel.

– Az eseményekről videók készülnek, azok kikerülnek a közösségi médiafelületekre és a kedvelt fellépőknek, világsztároknak köszönhetően megtekintésük a hagyományos ismeretterjesztő filmeknek a többszöröse lesz. Volt, amelyik korábban elérte a 15, illetve a 28 milliós nézettséget. Így a zenei szórakoztatáson kívül, annak segítségével a tudás, az értékek, a néprajzi és régészeti érdekességek, az üzenet a hihetetlen turisztikai úti célokról milliókhoz juthat el – mondta az ötletgazda Ivan Petrovics, az Exit Alapítvány ügyvezetője, melynek ismert rendezvénye az európai hírű Exit Fesztivál.

– Ha a fiatalok megismerik ezeket, valószínűleg jobban is vigyáznak majd rájuk – fűzte hozzá. Az ópusztaszeri rendezvény várhatóan jövő tavasszal lesz, a projektet részletesen Posta Ádám, a nemzeti történeti emlékpark munkatársa mutatta be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában