Aki teheti, kezdjen törleszteni

2021.09.20. 08:18

Már nem jár mindenkinek, és kérni kell a hitelmoratórium meghosszabbítását

A jövő hónap végéig tart a jelenlegi feltételekkel a törlesztési moratórium. Akik megfelelnek a hosszabbítás feltételeinek, és élni kívánnak a további, 2022 közepéig szóló fizetési halasztással, azoknak ezt októberben jelezniük kell a bankjuknak.

Kovács András

Sok építkező élt a halasztás lehetőségével – novembertől nem jár mindenkinek. Illusztráció: Frank Yvette

– Aki teheti, kezdje el újra törleszteni a hiteleit, a bankok tá­mogatják az ügyfeleket a felelős egyéni döntés meghozatalában a 2022. június 30-áig meghosszabbított moratóriumban történő részvételről

– mondta Jelasity Radován. A Magyar Bankszövetség elnöke hangsúlyozta, hogy a moratórium a rászorulóknak, nehéz helyzetűeknek folytatódik, abba a bejelentkezés ön­­kéntes és idén október végi időkorláthoz kötött. Számításuk szerint tízből hét adós elvileg kérheti a maradást, de az elnök úgy véli, ennél kevesebben élnek majd ténylegesen a további ha­­lasztással.

Sok építkező élt a halasztás lehetőségével – novembertől nem jár mindenkinek. Illusztráció: Frank Yvette

A jogszabály szerint az vehet részt a törlesztési mo­­ratóriumban október vége után is, akinek 2020. március 18-át követően a háztartásában a rendelkezésre álló jövedelme tartósan csökkent, közfoglalkoztatott, illetve álláskereső volt, vagy a kérelem benyújtásakor is az.

A gyermeket várók, vagy 25 évesnél fiatalabbat nevelők, valamint a nyugdíjasok is kérelmezhetik még a hiteltörlesztés további halasztását. A vállalkozások esetében azok folytathatják a moratóriumot, amelyeknek az árbevétele legalább 25 százalékkal esett az előző évhez képest.

Fontos, hogy azoknak, akik hosszabbítani szeretnék a moratóriumot 2022. június végéig, erről a jogosultsági feltételek fennállása esetén nyilatkozniuk kell majd a bankjuknak. A bennmaradás tehát nem automatikus, mint ahogy az eddig volt.

– Méltánytalan a hitelkártyák és a folyószámlahitelek kamatát a személyi kölcsönökével egyező kamatra visszamenőleges hatállyal átszámolni, mivel a különböző termékek kamatozása és kockázata egymástól eltérő

– olvasható a Magyar Bankszövetség legfrissebb közleményében. A szervezet hangsúlyozta, tudomásul veszik a kormányzat szeptember 15-i döntését, hogy 2020. március 18-tól a hitelkártyákra és a folyószámlahitelekre jelentősen csökkentett kamattal kell elszámolni a moratóriumba került tartozást.

– A bankszektor az ügyfeleket folyamatosan tájékoztatta a moratóriumba került tar­tozásuk kamatozásáról, így fe­­lelősen határozhattak arról, élnek-e a lehetőséggel. A döntés negatív hatást gyakorol a pénzügyi tudatosságra, és méltánytalan azokkal szemben is, akik nem élnek a moratóriummal, és renden törlesztik hiteleiket – hangsúlyozta a szektort meglepő döntés kapcsán a bankszövetség.

A tét nagy, csaknem 400 ezer szerződést, mintegy 95 milliárd forintot érint a törlesztési moratórium szabályainak módosítása a hitelkártya- és folyószámla­hiteleknél. Binder István, a Ma­­gyar Nemzeti Bank felügye­leti szóvivője a múlt héten megjelent kormányrendelet kapcsán elmondta, a moratóriumban részt vevő hitelkártya- és folyószámlahiteleknél e termékek jóval magasabb kamatával szemben alacsonyabb, legfeljebb 13 százalék körüli kamatot kell alkalmazniuk a bankoknak az elszámolásnál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában