185 ezer 12 éven felüli kapott a nyáron vakcinát

2021.09.03. 07:00

Szegeden és környékén 692 diákot oltanak a héten

A héten megyénkben is oltják a 12 év feletti diákokat Pfizer-vakcinával, a Szegedi Tankerületi Központhoz tartozó intézményekben összesen 692-en kapnak koronavírus elleni oltást. Most nem lesz kötelező az iskolákban a maszkviselés és a testhőmérséklet mérése sem.

Kiss Anna

A hódmezővásárhelyi Kalmár Zsigmond Szakképző Iskolában is folyamatos az oltakozás. Fotó: Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal

Fotó: A hódmezővásárhelyi Kalmár Zsigmond Szakképző Iskolában is folyamatos az oltakozás. Fotó: Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal

A diákok közül 185 ezren éltek nyáron a koronavírus elleni oltás lehetőségével, a héten zajló oltási akcióban pedig csaknem 50 ezren vesznek részt – ezt György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára közölte. Az országos oltási munkacsoport vezetője hozzátette, még inkább növelni kell a gyerekek átoltottságát, mert át tudják adni a fertőzést.

Jelezte, hogy a pedagógusok körében már 85 százalékos az átoltottság a koronavírus elleni vakcinával.

A hódmezővásárhelyi Kalmár Zsigmond Szakképző Iskolában is folyamatos az oltakozás.
Fotó: Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal

Még lehet regisztrálni

A héten megyénkben is oltják a 12 év feletti diákokat Pfizer-vakcinával. A Szegedi Tankerületi Központ lapunkat arról tájékoztatta, hogy a fenntartásukban lévő intézményekben összesen 692 tanuló oltását végzik el a napokban.

Azt már a Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal beszámolójából tudtuk meg, hogy a hódmezővásárhelyi Kalmár Zsigmond Szakképző Iskolában is folyamatos az oltakozás, ott kapják meg az első adag vakcinát a Bethlen Gábor Református Gimnázium diákjai is. Juhász Tünde kormánymegbízott azt mondta, az első vakcinát követő három hét múlva kapják meg a második koronavírus elleni oltóanyagot a gyerekek és a fiatalok.

Azok, akik nem jelentkeztek az iskolai oltásra, de úgy döntöttek, hogy a gyereküket mégis szeretnék beoltatni a koronavírus ellen, továbbra is tudják regisztrálni a fiatalt a www.vakcinainfo.gov.hu holnapon. A regisztráció érvényesítését követően a kórházi oltópontokra tudnak időpontot foglalni a www.eeszt.gov.hu honlapon keresztül.

Mentális problémák

Eközben kritikus helyzetekről számoltak be a pedagógusok, a gyerekek körében pedig minden eddiginél több szorongást, pániktünetet, valamint depressziót okozott a járvány – derült ki az UNICEF Magyarország és a Publicus Intézet közös kutatásából. Jellemző volt még a kényszeresség, valamint az evészavar több formája is.

Voltak olyan kamaszok, akik akár 20-30 kilót híztak, míg mások önértékelési problémái anorexiához vezettek.

Több pszichológus számolt be depresszív tünetekről, például lehangoltságról és motiválatlanságról, amelyet egyértelműen a szociális elszigeteltséghez, az online oktatáshoz kötnek.

A jövőre való tekintettel a legtöbben egyértelműen azt emelték ki, hogy több közösségépítő programra, önismereti csoportra lenne szükség, valamint a tananyag általános revíziójára, ahol a mentális egészség is nagyobb szerepet kap az iskolai keretek között.

Marad a jelenléti oktatás

A közösségi létre egyébként most nagyobb lehetőségük lesz a fiataloknak, hiszen a kormány arra készül, hogy az egész idei tanévet jelenléti oktatással tudja végigvinni. György István államtitkár szerint az idei tanév sokkal biztonságosabban kezdődhetett el, mint a tavalyi, hiszen akkor még vakcina sem volt. Most nem lesz kötelező az iskolákban a maszkviselés és a testhőmérséklet mérése, de tiltani sem fogják azokat – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában