Világszínvonalú gyógyítás

2021.09.14. 13:58

Szegedi siker: új út nyílt a hallásjavító műtétekben

Megkezdődött egy nagyothallást gyógyító új, világszínvonalú eszköz bevezetése Magyarországon a Szegedi Tudományegyetem és a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet együttműködése által. Egy gyermek és egy felnőtt kapott jobb életkörülményeket a Cochlear Osia 2 rendszer által.

K. A. R.

Forrás: SZTE

Egy felnőttnél és egy gyermeknél végezték el Magyarországon elsőként a Cochlear Osia 2 implantátum beültetését. A beavatkozásban a Szegedi Tudományegyetem szakemberei, köztük Rovó László rektor, professzor is részt vett, a műtétet a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet két orvosával, Katona Gábor professzorral és Csákányi Zsuzsanna főorvossal közösen végezték el.

Az ép hallókéval azonos hallás érhető el

Az SZTE beszámolójából kiderült: a Cochlear Osia 2 rendszer egy aktív, csontban rögzülő hallásjavító implantátum, amely digitális-piezoelektromos jelátvitelen alapuló stimulációval továbbítja a hang­ingereket a koponyacsonton keresztül a belsőfül felé.

Mint írták: a hangfelfogó és jelátalakító processzor a koponya oldalán, a fejre simulva helyezkedik el, és egyedülálló módon, Piezo Power transzducer technológiával kapcsolódik a beültetett egységhez. A hanganalízis és frekvenciakövetés az ép halláshoz nagyon közeli, a nagyothallók általa gyakorlatilag az ép hallókéval azonos halláshoz juttathatók.

Pontosabb, tisztább hangzás

Mivel a nagyothallás világszerte népbetegség, javítására számos megoldást dolgoztak ki korábban. A tudományos fejlesztésekkel egyre hatékonyabb, egyre tökéletesebb halláseredményeket sikerült elérni a gyógyításban. A most alkalmazott új módszer továbblép a korábbiakhoz képest, az eddigieknél pontosabb, tisztább hangzást eredményez.

Az elmúlt években egyébként Rovó László irányítása alatt az SZTE SZAKK Fül-orr-gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinikán nagy volumenű fejlesztést hajtottak végre, világszínvonalú hibrid műtőblokkot építettek ki.

A cél az, hogy a hallássérülten születettek hallóként nőhessenek fel, vagyis a süketek vagy súlyos fokú nagyothallók is képesek legyenek elvégezni a főiskolát, az egyetemet, és például mérnökök, ügyvédek, orvosok lehessenek. Ezért foglalkoznak a cochlearis implantációval, ami az első rutinszerűen alkalmazható érzékszervpótló implantátum.

Újabb gyermek kapja meg a legmodernebb eszközt

A most elvégzett két műtéttel megkezdődött a nagyothallás új, világszínvonalú eszközének bevezetése Magyarországon a Szegedi Tudományegyetem és a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet együttműködése által. A két intézmény között régi, szoros szakmai-baráti kapcsolat van, számos beteg esetében közösen konzultálnak, nemcsak fülészeti, hanem légúti, gégészeti eseteknél is. Jelenleg is van több közös betegük, akiket részben Budapesten, rész­­ben Szegeden gyógyítanak. A Cochlear Osia 2 rendszert legközelebb egy gyermeknek ültetik be, a tervek szerint erre még szeptemberben sor kerül.

Megkezdődött a nagyothallás új, világszínvonalú eszközének bevezetése Magyarországon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában