Elektromobilitás

2021.09.12. 11:30

Villamosítás a járműiparban

Csongrád-Csanád megyében 2020 első negyedévének végén 35, idén március utolsó napján már 49 e-töltő működött. Ez az adat nem tartalmazza a nem nyilvános, nem engedélyköteles berendezések adatait.

Kovács András

Az elsők között volt töltő Szegeden, a TIK oldalában. Fotó: Kuklis István

Fotó: Kuklis István

– Egy év alatt csaknem 60 százalékkal nőtt az engedélyköteles elektromos töltőberendezések száma Magyarországon – közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal a múlt héten. Mint ismert, nyilvános elektromos töltőberendezést csak az általuk kiadott engedély birtokában lehet üzemeltetni.

A hivatal nyilvántartásai alapján 2021 első negyedévének végén 1471 nyilvános töltőberendezés üzemelt Magyarországon.

Ez 2020 azonos időszakához képest 58, az előző negyedévhez hasonlítva pedig 5,4 százalékos bővülés.

Az elsők között volt töltő Szegeden, a TIK oldalában.
Fotó: Kuklis István

A hivatal ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a beszámoló nem tartalmazza a nem nyilvános, nem engedélyköteles berendezések adatait, így az országban található töltők száma ennél jóval magasabb. Szegeden és Csongrád-Csanád megyében is számos cégnél, intézménynél működik már rövidebb-hosszabb ideje „korlátozott hozzáférésű” berendezés.

Tavaly minden megyében nőtt az e-töltők száma, a legnagyobb mértékben, 44 százalékkal Somogy megyében, ami egy új szereplő megjelenésének, valamint egy már aktív engedélyes „cég” további terjeszkedésének köszönhető.

Csongrád-Csanád megyében 2020 első negyedévének végén 35, idén március utolsó napján már 49 e-töltő működött.

– A nyilvános berendezések számának bővülésével párhuzamosan ugyanakkor országos szinten csökkent a váltóáramú (AC) és az az egyenáramú (DC) töltések száma, valamint a vételezett energia mennyisége is – közölte a hivatal. Az országosan felhasznált AC energia az előző negyedévhez képest 16, a DC pedig 18,6 százalékkal mérséklődött az idei első negyedévben, míg a töltések száma 5,6, illetve 25,3 százalékkal esett vissza. Csongrád-Csanád megyében is kevesebb áramot „tankoltak” az autósok, a váltóáramúból közel ötödével, az egyenáramúból pedig 7 százalékkal csökkent az energiafelvétel.

 

Zöld rendszámok

A Belügyminisztérium adatai szerint a tisztán elektromos gépjárművek – az 5E kategóriások – száma az előző negyedévhez képest 11, míg a zöld rendszámmal ellátott gépkocsiké 10 százalékkal növekedett. Ennél természetesen sokkal nagyobb az éves bővülés, a március végi 13,9 ezer darab villanyautó 64, a 29,9 ezer zöld rendszámos kocsi 58 százalékkal több, mint 12 hónappal korábban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában