Dugonics András szobránál emlékeztek

2021.10.19. 10:28

A Piarista Gimnázium és Dugonics András születésnapját ünnepelték – Galéria

Nem csak Dugonics András születésének évfordulóját ünnepelték október 18-án az író, tudós és nyelvújító szobránál: 300 éve alapították meg a ma róla elnevezett gimnáziumot is. Az ünnepi beszédek között és a koszorúzás alatt a gimnázium diákjai és népzenei műhelye adtak műsort.

Farkas Judit

Fotó: Karnok Csaba

Fotó: Karnok Csaba

Ünneplőbe öltözött diákokkal telt meg a Dugonics tér kedden délután: 15 órától a Dugonics Társaság és ifjúsági tagozata tartotta koszorúzási ünnepségét a tér és egyben a Dugonics András Piarista Gimnázium névadójának szobránál. Szeged művelődéstörténetének fontos alakja 1740. október 18-án született, és a jeles dátumhoz idén egy másik évforduló is kapcsolódik. 301 éve alapították meg Szegeden a piarista gimnáziumot, ennek megfelelően a beszédek mondanivalója is az iskola és névadója köré összpontosult. A beszédek között a gimnázium tanulói és népzenei műhelye adtak ünnepi műsort, majd a résztvevők megkoszorúzták Dugonics András szobrát.

Elindította a pályán

Jusztinné Nedelkovics Aliz, az intézmény igazgatója köszöntőjében kiemelte, hogy Dugonics Andrást piaristaságában, tanárságában és szegediségében is példaként tudjuk magunk elé állítani. Nemcsak az iskola történetének, hanem Szeged városának és a magyar nemzetnek is kiemelkedő alakja volt. Munkásságával nap mint nap találkozhatnak a diákok, főként különböző matematikai fogalmak formájában, mint az egyenlet, a gömb, a gyök, a derékszög, a véges és a végtelen. Dr. prof. Csapó Benő a piarista gimnázium jelentőségére is rámutatott a város művelődéstörténetében.

 

– Elindította Szegedet azon a tudomány, tudásalapú fejlődési pályán, ami éppen ezekben az években bontakozik ki

– fogalmazta meg a Dugonics Társaság elnöke.

Csapó Benő beszélt arról is, hogy a történelem viharai az iskola történetén is nyomot hagytak. Nagy kataklizmát okozott az ország területeinek elcsatolása, amikor a gimnázium beiskolázási körzetének nagy részét elvesztette. Ugyanaz a folyamat, ami a tragikus következményekhez vezetett, eredményezte azonban azt is, hogy Szegedre költözzön a kolozsvári egyetem.

– Talán szimbolikus jelentősége is van annak, hogy ebben az évben ünnepeljük a szegedi egyetemi képzés megindulásának 100. évfordulóját.

Nyelvújító, író, tanár

Szeged városát az ünnepségen és a koszorúzáson Szénási Róbert képviselte. Az önkormányzati képviselő kiemelte, hogy 1721-es alapításától kezdve a 19. század végéig a ma Dugonics nevét viselő oktatási intézmény volt a város egyetlen gimnáziuma. Dugonics András mellett olyan kiválóságok végeztek itt, mint Bálint Sándor, Bibó István, Juhász Gyula, Katona József, Klapka György, Löw Immánuel, Tömörkény István, Zsigmond Vilmos. Névadója pedig, aki nyelvújító, kiváló író és tanár volt egyszerre, nagy gondot fordított arra, hogy a tudományos értekezések nyelve is a magyar legyen.

Kérdések és válaszok

Szakál Ádám tartományi rendfőnök beszédében elmondta: a szegedi piarista gimnázium egyszerre kötődik a piarista identitáshoz és Dugonics Andráson keresztül Szegedhez. Beszélt a piarista identitásról – a szót magyarra kegyesként fordították, aminek elsődleges jelentése az ingyenesség volt.

Azt javasolta a diákoknak, tegyék magukévá mind a piaristák identitását, mind Dugonics András hozzáállását, aki megújította a matematika és az irodalom nyelvét – hiszen hozzá köthető az első magyar regény is –, az oktatás különféle formáival kísérletezett. Minden cselekedete válasz volt, ami mögött kérdés rejtőzött: arra hívta fel a diákokat és Szeged polgárait, találjuk meg a mai kérdéseket, és adjuk meg aktívan a válaszokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában