Maradnak a karók és a kis hajó a Laposon

2021.10.30. 06:58

A faoszlopok kibírják az árhullámot is a Tisza menti szabadstrandon

A strandszezon után a tereptárgyak nagy részét elvitték a szegedi Laposról. A napernyők karói azonban kint maradtak, ahogy a kis hajó is: előbbiek le vannak kezelve, állják az időjárást és az árvizet, utóbbit a tervek szerint felújítják majd.

Farkas Judit

20211028 Szeged Lapos szabad strand napernyőkaróival, a kishajóval és a büfé bódéjával mi lesz télen? Fotó: Frank Yvette FY Délmagyarország

Fotó: Frank Yvette

Augusztus 31-ével véget ért a strandszezon a Laposon, Szeged idén megnyílt szabadstrandjáról elvitték a létesítmények jó részét. Talán azért is, mert kopárnak szoktuk meg ilyentájt a partot, több olvasónk felfigyelt azonban arra, hogy kint maradtak a napernyők karói, leásva a homokba. Ezek újdonságnak számítottak a szegedi Tisza-parton, a csongrádi Körös-torokban lehet látni évek óta hasonlót. A hangulatos kék-fehér kis hajó is a helyén maradt, amely koktélbárként üzemelt.

Felmerült a kérdés: ha jön a fagy, a hó, az árvíz, mi lesz ezek sorsa? Ott maradnak a helyükön, vagy elszállítják?

Kolonics Erikától, a Szegedi Rendezvény- és Médiaközpont Nonprofit Kft. vezetőjétől megtudtuk: a karókat mélyre leásták, és előtte lekezelték a megfelelő szerekkel, hogy ellenálljanak az időjárásnak, nedvességnek. Nagy munka lenne ezeket felszedni, majd újra visszaásni, így csak ernyőt kapnak majd újat a következő szezonban. A hajó is ott marad a következő szezonig, a felújítását tervezik. Ha jön az árvíz, megteszik a szükséges intézkedéseket – hátrébb viszik, hogy ne sodorhassa el a víz.

A napernyőkarók maradtak a Laposon, és maradnak is. A kis hajót sem viszik el. Fotó: Frank Yvette

A Partfürdőn már sok tapasztalatot szereztek, mi a teendő árvíz idején a tereptárgyakkal, ott is a magasabb pontokon helyezik el az árhullám előtt az ülőbútorokat, egyebeket. A karókat azonban az árvíz sem tudja károsítani, így maradnak a parton.

Megírtuk: sok év után először nyitott ki idén szabadstrand a Laposon. A területen voltak zuhanyzók, öltözők, konténeres mosdó, szemetesek, 150 napozóágy, és felállítottak 50 napernyőt. A büfét és a hajót Jakab Gusztáv szegedi vendéglátós üzemeltette. A strandra 300 millió forintot költöttek, 2000 köbméter földet mozgattak meg az építkezés alatt. Lefektettek 245 méter vízvezetéket, 265 méteren építettek csatornát, 280 méternyi áramkábelt is beépítettek. A jövő évi szezont szeptember közepéig tervezik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában