Több alkotást is megrongáltak

2021.10.18. 06:58

A károkozó fizet, feltéve, ha be tudják azonosítani

Az utóbbi időben minden évben megrongálják a kisodródó autók az árvízi emlékmű emlékoszlopait, más köztéri alkotások vandáloknak esnek áldozatul. Legutóbb az Aradi vértanúk terén rántották le ismeretlenek a turult a szőregi csata emlékoszlopáról. Utánajártunk, ki fizeti a helyreállítás költségeit.

Farkas Judit

Minden évben, de akár évente többször is megrongálják az emlékoszlopokat. Fotó: Frank Yvette

Fotó: Frank Yvette

Az utóbbi években nem először fordult elő, hogy egy autós „benézte” a kanyart a rakpartról felfelé, és kidöntött néhány emlékoszlopot az árvízi emlékműnél. Ez megesett a közelmúltban is, szeptember 29-én egy külföldi rendszámú autóson fogott ki az ív és a 30-as sebességkorlátozás. Egy oszlop kidőlt, többről le van töredezve a márványborítás az árvíz utá­ni helyreállításban segítő városok nevével. Elgondolkodtunk, ilyen esetekben kivel, hogyan fizettetik ki a kárt.

Az Aranycsapat is célpont

Nem ez az egyetlen köztéri al­kotás, amit időnként megrongálnak, a szegedi Aranycsapat emlékére állított szobor többször esett már vandálok áldozatául. 2016-ban jelent meg lapunkban, hogy harmadszor próbálták tönkretenni, 2007-ben egy részeg középiskolás milliós kárt okozott a szoborban. Polgári peres eljárásban kötelezhetik a kár kifizetésére, írta meg akkor lapunk. Most utánakérdeztünk: ki állja a kárt, ha fény derül a rongáló kilétére, és ki akkor, ha nem.

Kisodródó autók

A szegedi önkormányzat válaszából kiderült, hogy az árvízi emlékmű emlékoszlopait az elmúlt időszakban minden évben, de előfordult, hogy évente többször is megrongálták – gépkocsival. Ennek legfőbb oka, hogy a sofőr – vélhetően a rosszul megválasztott sebesség miatt – kisodródik.

Az utóbbi három esetben ez történt, aminek következtében mindig más emlékkő rongálódott meg.

A köztéri alkotások karbantartója, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ilyen esetben elindítja a kárrendezést a cég biztosítója felé, amely a károkozónak to­vábbítja a kárigényt. 2019-ben és 2020-ban a károkozó térítette meg a kárt. Ez valószínűsíthető a szeptember végi esetben is, mert ismert a károkozó gépjármű.

Minden évben, de akár évente többször is megrongálják az emlékoszlopokat. Fotó: Frank Yvette

Lerántották a turult

A Szegedi Környezetgazdálkodási Nkft. tájékoztatása szerint számos rongálásból fakadó kár keletkezik évente köztéri alkotásokon. Legutóbb az Aradi vértanúk terén rántották le ismeretlenek a helyéről a szőregi csata emlékoszlopán lévő bronzturult. Mind a turul, mind a szobor talapzata megrongálódott. A javítás hosszabb időbe telik, mert a szobor szakrestaurátori javítást igényel.

Mind a turul, mind a szobor talapzata megrongálódott. Fotó: Tóth Zoltán

A környezetgazdálkodás a rongálás miatt feljelentést tett a rendőrségen. Időközben a rend­őrség megszüntette az eljárást azzal az indokkal, hogy a nyomozás során nem tudtak olyan bizonyítékot feltárni, amely kétséget kizáróan bizonyítaná a szobor szándékos rongálását. A helyreállítási költséget ebben az esetben a vagyonbiztosítás fedezheti.

Dankó Pista hegedűje

Szegeden jó ideig Dankó Pista hegedűje volt a legtöbbet megrongált emlék a városban, idéztük fel tavaly 110 éves a Délmagyarország sorozatunkban. 1912. október 20-án avatták a Stefánia sétányon a világ első köztéri szobrát, amelyet cigány ember tiszteletére készítettek. Eredetileg a Tisza-parton állították fel, mai helyére az 1940-es években került. Annyiszor törték le a hegedű nyakát, hogy acélmerevítőt kellett beleépíteni, mivel költséges volt a felújítása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában