Helyi közélet

2021.10.15. 17:30

A megyéről szólt a nap Földeákon

Megyei identitást erősítő, egész napos programot rendeztek pénteken Földeákon, a művelődési házban. A résztvevők többek között helyben készült finomságokat kóstolhattak, művészeti csoportok fellépését láthatták-hallhatták, a gyerekek pedig az udvaron népi játékokat próbálhattak ki, illetve kézműveskedhettek.

Szabó Imre

A legnagyobb sikert a gyerekek körében alighanem a népi játékok aratták. Fotó: Szabó Imre

Fotó: Szabó Imre

A rendezvényről Gémes László, a megyei közgyűlés elnöke azt mondta, ez egy 21 települést érintő, a helyi értékeket bemutató programsorozat egyik állomása. Egy-egy alkalommal olykor 300 érdeklődő is eljön, főként gyerekek, fiatalok.

– Ezt nagyjából mindenhová elvisszük, ahol a polgármester kész fogadni – tette hozzá. Összesen mintegy 300 millió forintnyi támogatást tudnak erre a célra fordítani, de ebből nem csak a rendezvények megtartására futja, hanem például ismeretterjesztő kiadványok megjelentetésére is.

A legnagyobb sikert a gyerekek körében alighanem a népi játékok aratták. Fotó: Szabó Imre

Arra, hogy miben lehet megfogni a megyei identitást, persze mindenkinek más volt a válasza. Gémes László például azt mondta, ez annak az összessége, amit szüleink, nagyszüleink tudnak, és amit érdemes tőlük elsajátítani, továbbvinni. A házigazda falu polgármesterének, Hajnal Gábornak az a sütemény jutott eszébe, amelynek még most is az orrában érzi az illatát, pedig a nagymamája, aki sütötte, már régen nem él. A gyerekek pedig, akik ott voltak, alighanem azzal a tapssal fejezték ki, amit a szentesi Jövőnkért néptáncegyüttes fellépése kapott tőlük.

A színes földeáki programkavalkád persze nem korlátozódott a kultúrházra. A nap folyamán a Gagarin utca sarkán, illetve Óföldeákon és Maroslelén elhelyeztek egy-egy, a gyerekek jelenlétére figyelmeztető közlekedési táblát, amelyet a helybeli kisdiák, Juhász Mirtill készített egy rajzpályázatra. Emellett emlékfát ültettek, de bemutatót tartottak többek között a tűzoltók és a Vöröskereszt is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában