A megelőzési programon dolgozik

2021.10.19. 11:20

A szegedi Kondorosi Éva jelöltje a tudomány kategóriában az idei Prima Primissima díjnak

Szegedi jelöltje van tudomány kategóriában az idei Prima Primissima díjnak. Kondorosi Éva molekuláris biológus jelenleg az Európai Bizottság rákellenes programján dolgozik, mellette azonban több más nemzetközi tudományos tanácsadó testületben is szerepet vállal, nem mellesleg pedig Szegeden végez fontos kutatásokat.

Timár Kriszta

Prima Primissima díjra jelölték magyar tudomány kategóriában Kondorosi Éva molekuláris biológust. Az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont kutató-professzora egyike a három jelöltnek, akik decemberben vehetik át elismerésüket: egyikük a Prima Primissima, a másik két jelölt a Prima díjat. Hogy ki melyiket kapja, az alapítvány kuratóriumának tagjai és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének kibővített elnöksége dönti el.

– Meglepődtem a jelölésen, amit nagyon megtisztelőnek érzek

– fogalmazott a Balzan-, Akadémiai-, Hotchkiss- és Szé­­chenyi-díjas kutató, akivel meg­­lehetősen nehéz volt időpontot egyeztetni az interjúra. Mint mesélte, rengeteg feladata van saját kutatásain kívül az Európai Bizottság hétfős, főtudományos tanácsadó csoportjának tagjaként, az Academia Europaea Élettudományi Osz­­tályának elnökeként és a Bu­­dapesti Tudásközpont egyik társelnökeként, az MTA Biológiai Osztály tagjaként és számos nemzetközi tudományos tanácsadó testületben végzett munkája miatt.

– A legnagyobb munkám most az Európai Bizottság rák­ellenes programjához kötődik, amelyhez a rák korai felismerésére, szűrésére készítünk tu­­dományos bizonyítékokon alapuló ajánlásokat. Ezt a projektet én vezetem. A rákellenes program része lesz, hogy minden uniós lakosnak egyforma esélye legyen legalább három ráktípus szűrésére és kezelé­sére, és ha ez nem elérhető az adott országban, akkor ezt más országban igénybe lehessen venni – beszélt munkájáról Kondorosi Éva.

Kondorosi Éva legtöbb idejét most egy uniós rákellenes program kidolgozása köti le. Fotó: Kuklis István

– Tavaly 2,7 millió EU-lakosnál diagnosztizáltak rákot, és 1,3 millió em­­ber halt meg ebben a betegségben. A rákos megbetegedések száma folyamatosan emelkedik, és egyre inkább érinti a gyerekeket, tinédzsereket is. Fontos, hogy akinek csak lehet, a korai diagnózissal megmentsük az életét. Cél, hogy a már meglévő három szűrést még ha­tékonyabbá tegyük, illetve új módszereket is bevezessünk – tette hozzá. Nemrégiben jelent meg egyébként egy III. fázisú klinikai vizsgálat eredménye, amely szerint egyetlen vérvizsgálattal akár 50 fajta tumort le­­het kimutatni, még mielőtt a tünetek jelentkeznének.

– Ha egy ilyen módszert ingyenesen elérhetővé tennénk, az hatalmasat lendíthetne a rákmegelőzési programon

– fogalmazott.

Kondorosi Éva Szegeden a saját kutatásait vezeti: az an­­­­tibiotikum rezisztenciával szemben új típusú antimikrobiális szereket fejleszt növényi peptidekből kiindulva, amelyek hatékonyan ölik a patogén baktériumokat és gombákat, és jobbnak tűnnek sok esetben a 3. generációs antibiotikumoknál is. – Nagyon fontos, hogy ezek a peptidalapú molekulák nem toxikusak az emberi szervezetre, és rezisztencia sem alakul ki velük szemben – beszélt a gyógyításban nagy áttörést hozható készítményről.

A szegedi kutatónő egyébként évek óta azok között van, akik javasolhatnak kitüntetettet a Nobel-díjra. Kondorosi Éva idén Karikó Katalin nevét vitte a Nobel-bizottság elé.

– Reméltem, hogy meg is fogja kapni, mert szerintem nagyon megérdemelte volna. De úgy veszem észre, hogy a tudományos élet­­ben nagyon sokan gondolkodnak hozzám hasonlóan

– jegyezte meg. Most azonban Kondorosi Éva lehet díjazott: ha megnyeri kategóriáját, Primissimaként, ha nem, Primaként. A kiírás közönségdíjasa pedig SMS-szavazással dől majd el, a jelölt személyre idén is várják a szavazatokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában