Kiskundorozsma

2021.10.01. 16:30

Ács Gézáról készült festmény a sportcsarnokban

A közelmúltban elhunyt dorozsmai festőművész, Simon Ferenc Ács Gézáról készült portréját helyezték el és leplezték le tegnap az Orczy-iskola róla elnevezett sportcsarnokának aulájában. A festményt Kosik Dénes és családja ajánlotta fel az intézménynek.

Imre Péter

 Immár festménnyel is tisztelegnek Ács Géza emlékes előtt az Orczy-iskolában. Fotó: Frank Yvette

Fotó: Frank Yvette

Október 1-jén a Dorozsma-olimpia nyitányaként leplezték le a közelmúltban elhunyt festőművész, Simon Ferenc alkotását, Ács Géza portréját az Orczy István Általános Iskolában tegnap. Az alkotást Kosik Dénes egykori önkormányzati képviselő rendelte meg a művésztől és most ő és családja ajánlotta fel a célra. A helyi kézilabdában meghatározó szerepet játszó legendás sportemberről éppen 10 éve nevezték el az iskola 1997 épült és átadott sportcsarnokát, kapott emléktáblát és elhelyezték a fényképét is. Ezek mellé került a festmény.

– Iskolánkban a sport, azon belül a kézilabda és ahhoz kapcsolódva az egészség megőrzése mindig fontos szerepet játszott – mondta köszöntőjében Fodorné Kardos Judit iskolaigazgató. Megemlítette, a csarnokban rendeztek különböző sporteseményeket, bajnoki mérkőzéseket, bálokat és ünnepségeket, illetve évente a már említett Dorozsma-olimpiát.

Immár festménnyel is tisztelegnek Ács Géza emlékes előtt az Orczy-iskolában. Fotó: Frank Yvette

– Sajnos, Géza bácsit nem ismertem személyesen, de a munkásságát nagyra tartom, és a festmény elhelyezésével is ezelőtt tisztelgünk. Játszani szerette a kézilabdát, az volt az élete. Fontos a hovatartozás, legyetek büszkék Ács Gézára és arra, hogy dorozsmaiak vagytok, ápoljátok a hagyományokat – mondta a gyerekeknek az egykori kiváló kézilabdás Bartók Csaba önkormányzati képviselő, a Fidesz szegedi szervezetének elnöke.

Mihálffy Béla, dorozsmai önkormányzati képviselő Kosik Dénesről is szólt, megemlítve, hogy a helyiek mindig számíthattak rá, és a mai napig segít a közösségnek. A megszólított a festmény leleplezésénél elmondta, hogy együtt játszott Ács Gézával, azt is elárulta, szerinte annyira mindent megelőzve fontos volt számára a kézilabda, hogy talán azért roppant meg az egészsége és halt meg fiatalon, mindössze 48 évesen.

– Aki annyit tett a dorozsmai kézilabdázásért mint ő, megérdemli, hogy a nevét viselje a sportcsarnok, és az emléktábla és a fénykép mellé a róla készült festmény is odakerüljön – közölte Kosik Dénes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában