Algyő

2021.10.20. 18:11

Fűszernövényekkel ismerkedtek az Ökohéten

Megtapinthatták és megszagolhatták a fűszernövényeket az algyői fiatalok, akik azt is megtudták, hogy melyik növény milyen étel ízesítéséhez jó. Ökohetet szerveztek az alsó tagozatosoknak az Algyői Tájházban.

Kiss Anna

Algyő 2021.10.20. Tájház alkalmazottja a fűszerekkel ismerteti az általános iskolai tanulóit Képen: Fotó: Török János TJ DM délmagyar

Fotó: Török János

Zsálya, majoránna, gyömbér, tárkony, levendula, fokhagyma és kakukkfű – többek között ilyen fűszernövényekkel ismerkedhettek meg a napokban az algyői Fehér Ignác Általános Iskola alsó tagozatos diákjai. Az Algyői Tájházban ugyanis Ökohetet rendeztek számukra a Múzeumok Őszi Fesztiváljához csatlakozva.

Izbékiné Cseuz Gabriella, a házat működtető Gyevikult Nkft. múzeumi-közművelődési szakembere elmondta, játékos foglalkozásokon gazdagodtak új tudással a fiatalok, akik ajándékként bioteát kaptak.

Szerda délelőtt a harmadik osztályosok tanultak az Algyői Tájházban. Fotó: Török János

Hozzátette, a feladatokon keresztül a tanulók megtudhatták, hogy mely ételekhez milyen növényeket használnak ízesítésként, így láthatják, hogy valójában hogyan néz ki az a növény, amelyet kis tasakokban árulnak szárítva.

Megjegyezte, manapság sok ízfokozóval terhelik az ételeket, ezért nem érződnek a valódi ízek, most viszont megtapinthatták, megszagolhatták a gyerekek a fűszernövényeket.

Először a növények neveit kellett kirakniuk szókirakóból, majd meg kellett állapítaniuk, hogy az üvegben milyen növények vannak és annak megfelelően kellett a nevekkel ellátott fedőket rátenniük. Ezután azt beszélték át a foglalkozáson, hogy melyik növénynek mi a latin neve, melyek az ismertetőjelei, milyen ételeket lehet vele ízesíteni, melyikből lehet teát készíteni, és milyen gyógyhatással rendelkezik.

Jól látszott, hogy kik azok, akik gyakran segítenek a konyhában a szüleiknek főzéskor, hiszen ők több növényt is ismertek és tudták, hogy milyen ételnél lehet használni. Volt azonban egy-két olyan őrlemény, ami feladta a leckét a diákoknak, egyik ilyen volt a kapor, amelynek illata nem igazán nyerte el a fiatalok tetszését.

A növényekkel való ismerkedést kézműves foglalkozás következett, amelyen öntözőkanna formájú növénybeszúrót készítettek, majd a végén mindenki ráírta a kedvenc növényének a nevét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában