Iskolások ismerkedtek a folyóval

2021.10.14. 15:11

Maros, ami összeköt projektzárás

Négy magyarországi és négy romániai, Maros-menti település iskolásai ismerkedhettek a folyó és környezete értékeivel a Maros, ami összeköt minket projekt keretében. A 7-12 éves gyerekeknek szerveztek foglalkozásokat és közös piknikeket.

Farkas Judit

Négy Csongrád-Csanád megyei és négy romániai település iskolásai vettek részt a projektben. Fotó: Frank Yvette

Fotó: Frank Yvette

Négy magyarországi és négy romániai Maros-menti település – Csanád, Egres, Pécska, Szemlak, Deszk, Ferencszállás, Magyarcsanád, Maroslele – iskolásait érintette az a határon átnyúló projekt, amelynek zárókonferenciáját október 14-én tartották az IH Rendezvényközpontban.

Négy Csongrád-Csanád megyei és négy romániai település iskolásai vettek részt a projektben. Fotó: Frank Yvette

A Maros, ami összeköt minket – ezt a nevet kapta a közösségi program, amelyet az Interreg Románia-Magyarország Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatott. Romániai részről a Szórvány Alapítvány volt a projekt vezető partnere, magyar oldalról a projektpartner a Dél-Alföldi Regionális Társadalomtudományi Kutatási Egyesület. A projekt összköltsége 60 ezer 495 euró volt, 2019. augusztus elsején kezdődött, a befejezés a pandémia miatt 2021. október 31-ére tolódott.

Fő célja az volt, hogy közelebb hozza egymáshoz a határ két oldalán élő közösségeket, közös kincsük, a folyó segítségével, megismertetve mindkét oldal kiemelkedő értékeit.

Magyar részről Kószó Miklós, a DARTKE projektmenedzsere, romániai részről Kása Zsolt, a Szórvány Alapítvány projektmenedzsere számolt be az eredményekről, Pászka Imre professzor pedig magát a folyót és annak értékeit mutatta be a hallgatóságnak.

A klubfoglalkozásokon 7-12 éves, magyar és román anyanyelvű iskolások vettek részt, amelyekből összesen 188-at tartottak meg. Ahogy azt a projektről készült kisfilmben is láthattuk – megtekinthető a www.maros-mures.eu internetes oldalon –, a gyerekek a művészet, a földrajz, biológia, történelem, irodalom eszközeivel, játékos, érdekes feladatokon keresztül ismerkedtek a folyóval és élővilágával, településeik értékeivel, hagyományaival. A foglalkozások egy része a folyó partján zajlott, és fontos szerepet játszott a környezettudatosság, a Maros megóvása is. Több település iskolásai parttisztításba, szemétszedésbe is belevágtak. A résztvevők két nagy pikniken is találkozhattak, ismerkedhettek egymással.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában