Szeged

2021.10.03. 12:15

A Mikulás is főzött pacalt Tápén a pacalpárbajon – Fotók

A 12. pacalpárbajon 27 csapat bográcsában főtt valamilyen pacalpörkölt vasárnap, a tápéi Diófa vendéglő mögötti területen. A gasztrovetélkedőn még a kicsit korán érkezett Mikulás is csatasorba állt.

Munkatársunktól

Szeged - Tápé 2021.10.03. Szokásos éves Pacalpárbaj tartottak. Fotó: Török János Képen: Fotó: Török János délmagyar TJ DM

Fotó: TOROK JANOS

A 12. pacalpárbajt rendezték meg vasárnap a házigazda tápéi Diófa vendéglő mögötti területen, a vetélkedőre 27 csapat nevezett és főzött hagyományos vagy speciális, esetleg teljesen családi recept alapján készült pacalpörköltet. Akadt körmös, erdei gombás, velős és a főként Romániában kedvelt pacalleves is. Érdekességnek számított, hogy az a vendég, aki a Diófa vendéglőben készített pacalok és egyéb étkek közül a Délmagyar-pacalt választotta, lapunk kitelepült standjánál könyvet, tollat, kitűzőt, kulcstartót kapott ajándékba munkatársainktól, jó ízlése jutalmaként. Hogy milyen volt a Délmagyarországról elnevezett pacal? Hagyományos, kis velővel és gombával turbózva.

– Édesapám, Veres János találta ki a pacalpárbajt, barátainak és vendéglátós kollégáinak, de idővel annyira népszerű lett, hogy bárki nevezését elfogadták

– mondta Veres Orsolya, szervező a Diófa vendéglő képviseletében.

Először az étterem korábbi helyén, Szegeden, az Északi városrészben rendezték meg, majd 2 évre a Partfürdőre költözött, és 2019 óta a helyszín Tápé, mikor a Diófa oda tette át a székhelyét. A részvételi csúcs, a 40 csapat is az előbb említett évhez kötődik – tudtuk meg. A zsűri a sorszámozott, vagyis anonim tányérokban felszolgált ételek állagát, illatát és színét vizsgálva döntött a helyezésekről.

A Mikulás csapat – a piros ruhás, nagy szakállú öreg bácsi a kabalájuk – ötödik éve vesz részt a pacalpárbajon, és a mérlegük eddig: két arany, egy-egy ezüst és bronz – közölte a hagyományos marhapacalt főző Balogh László, a baráti társaság séfje.

Idén is az első helyre pályáztak, mert elmondásuk szerint, valószínűleg ez volt az utolsó szereplésük. Összetettben az El Clásico nyert, mely már negyedszer bizonyult a legjobbnak a pacalpárbajon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában