Makó

2021.10.15. 16:40

Mestere előtt tiszteleg új lemezével Nagy Gábor

Ördögmuzsika címmel jelent meg az a népzenei album, amelyet a napokban mutattak be a József Attila Könyvtárban. Nagy Gábor néprajzkutató adta ki emléket állítva mesterének, az utolsó hagyományőrző palóc dudásnak, Pál Istvánnak.

Szabó Imre

Fotó: Nagy Gábor

Nagy Gábortól nem áll távol a muzsika, tagja a Békés bandának és a Rozsdamaró együttesnek. Dudán, furulyán és brácsán játszik. A most megjelent, igényes kivitelű, 14 felvételt tartalmazó lemezről megtudtuk, néhai mesterének, Pál Istvánnak állít emléket. Általa tanult és szerzett dalok hallhatók rajta, nagyrészt kettejük előadásában.

– 1995-ben, tizenéves fejjel kezdtem Szegeden dudán játszani, de nem volt mesterem. Pál Istvánt, az utolsó hagyományőrző palóc dudást egyszer a televízióban láttam muzsikálni, illetve nyilatkozni – mesélte.

– Rá egy évre, 17 évesen találkoztam vele személyesen Eger mellett, Síkfőkúton először. Miután látta, hogy komolyan érdekel a hangszer, a tanítványává fogadott, és onnantól rendszeresen jártam hozzá – emlékezett vissza.

A tanulás 1996-tól 2015-ig, Pál István haláláig tartott.

A lemez anyagának nagy részét kitevő felvételek 1998-ban Szegeden, Bajnóczy Sándor stúdiójában készültek. Nagy Gábor ekkor már egyetemista volt, és a szakdolgozatát is Pál István életéről, munkásságáról írta. Felvidéki, Hont és Nógrád megyei szerzemények kerültek a szalagra, részben a mesterétől, részben más szerzőktől. Olyan dallamok is felcsendülnek ebben a válogatásban, melyeket eredetileg még egykoron az idős pásztor maga vett fel kazettás magnóra kint a mezőn, amikor az állatok terelgetése közben muzsikált.

Mivel most sikerült a hangzóanyag kiadásához pályázati támogatást szerezni, a 14 régi felvételt kiegészítették két újjal, amelyeken Csizmadia Anna délvidéki népdalénekes, Röpülj, páva-győztes énekel, Nagy Gábor pedig furulyán, illetve dudán kíséri.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában