Az összegereblyézett falevelek komposztálhatók

2021.10.02. 11:28

Ne kezeljük szemétként a kertben keletkezett hulladékot

Egyelőre felmentést adhatnak az önkormányzatok az avarégetés tilalma alól helyi rendelettel. A veszélyhelyzet végétől viszont az egész országban egységesen tilos lesz.

T. Sz.

Avarégetés

Fotó: AS

A hatályos jogszabályok már korábban tiltották az avar-, illetve egyéb kerti hulladék égetését, ám az önkormányzatok saját hatáskörben felmentést adhattak, szabályozva a feltételeket, körülményt és időszakot. Külön helyi rendelet nélkül pedig a központi szabályozás volt a mérvadó.

Mindszenten például a képviselő-testület nem élt a helyi kitétellel, de Hódmezővásárhely bel- és külterületén is egyaránt tilos az avar és kerti hulladék égetése.

Majd egy tavaly nyári törvénymódosítással országszerte egységesen betiltották a zöldhulladék-égetést, de egy decemberi kormányrendelet szerint amíg fennáll a járvány miatti veszélyhelyzet, továbbra is az önkormányzatok hatásköre az engedélyezés.

A veszélyhelyzet végéig még helyi rendelettel szabályozzák az avarégetést. Illusztráció: Löffler péter/MW

Tavaly júniusban 148 igen szavazattal, 21 tartózkodással fogadták el a környezet védelmének általános szabályairól, valamint a természet védelméről szóló törvény módosítását. Azt részben a levegő nem megfelelő minősége miatti uniós kötelezettségi eljárás indokolta. Márpedig a légszennyezéshez a kerti hulladék gondatlan kezelése nagyban hozzájárulhat.

Sok tévhittel ellentétben a nedves, összetömörödött, nehezen égő zöldhulladék valóban lassan füstölve szennyezi a levegőt.

Alacsony hőmérsékleten szinte csak félig ég, szén-dioxid helyett szén-monoxidot termelve, ráadásul a szabadtéri megsemmisítéssel több káros anyagot termelünk, mint fatüzeléssel télen. Méréses vizsgálatokkal igazolták, hogy 50 kilogramm, tehát egy átlagos kupacnyi avar elégetése egy egész kistelepülés levegőjét erősen szennyezheti.

– Sokan főként régi beidegződésekkel rendezik az őszi kertjüket, pedig érdemes az égetés helyett más, környezetbarát megoldást felé nyitni

– fogalmazott Verseczki Nikoletta természetvédelmi szakértő, a Vásárhelyi Természetvédő Egyesület tagja. Hozzátette, az avar miközben természetesen védelmi rendszerként eltakarja és melegen tartja a talajt, számtalan élőlény búvóhelye. Táplálékkal segít az egyre hűvösebb hónapokban, tavaszra pedig nélkülözhetetlen utánpótlás, új energia a földnek. Az összegereblyézett falevelek komposztálhatók külön gyűjtőben, vagy a konyhai szerves hulladékkal együtt, esetleg a kert egy félreeső részén, kisebb-nagyobb kupacokban akár. A szakember szerint felejtsük el a kert teljes kigereblyézését, illetve hogy szemétként távolítjuk el a zöldhulladékot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában