Biztonság

2021.10.24. 10:15

Sokan nem használják, pedig már 45 éve kötelező

„Úgy közlekedj, mintha a számodra legfontosabbak lennének körülötted!” Az Autós Nagykoalíció figyelemfelhívó programsorozatának októberi része a biztonsági övvel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat foglalja össze.

K. A.

Mindig csatoljuk be a biztonsági övet! Fotó: Török János

Fotó: Török János

– Az öv életet menthet – hangzik a jól ismert közlekedésbiztonsági szlogen, de az utakat járva, az autósokat elnézve ez korántsem tűnik egyértelműnek. Miért fontos az övhasználat, mik a legfontosabb szabályok és kivételek, hogyan gondoskodhatunk gyermekeink biztonságáról az autóban? Ezek egyszerű kérdések, mégsem világosak mindenkinek.

Mindig csatoljuk be a biztonsági övet!
Fotó: Török János

Gyakori, hogy a járművezetők vagy utasok egyszerűen nem használják a biztonsági öveket, noha ez már 45 éve kö­­telező. Ráadásul több tévhit is élénken tartja magát, ezeket azonban könnyű megcáfolni. Az első, hogy lassabb, jellemzően lakott területen be­­lüli sebesség mellett a járművezető, vagy utasa meg tud kapaszkodni egy esetleges ütközésnél.

Ez nem igaz, hiszen testünk már 15-20 kilométer/órás ütközési sebesség esetén is jelentős gyorsulással indul meg a jármű utasterében, amit kézzel kivédeni nemigen lehet. Másrészt az ütközés ritkán történik úgy, hogy arra fel vagyunk készülve.

Tartja magát a városi le­gen­­da olyan túlélőkről, akik annak köszönhették az életüket, hogy kirepültek a kocsiból. Ha elő is fordul ilyesmi, az statisztikai­lag elenyésző mértékű.

Az igazság ezzel szemben az, hogy a biztonsági övek helyes használata éves szinten is tízezrek életét menti meg az utakon.

A korszerű járművekben a figyelmeztető hang- és fényjelzés az övcsat által zárt, vagy éppen nyitva hagyott bizton­sági áramkört figyeli.

Ha az övet a hátunk, vagy ülés mö­­gött elvezetve kapcsoljuk be, akkor a járművet ugyan át tudtuk verni, de a fizika törvényeit nem fogjuk...

A legkisebbek, a csecsemők a hátsó ülésen, menetiránynak háttal rögzítve, babahordozóban vannak biztonságban. Fordítsunk kiemelt figyelmet ezek helyes rögzítésére, és ügyeljünk a megfelelő pozícióra. A babahordozók a gyermekek 12–15 hónapos koráig használhatók, ennél előbb akkor sem érdemes biztonsági gyermek­ülésre váltani, ha a kicsi már elérte a 9 kilót.

A biztonsági gyermekülések első méretosztálya a 9 és 18 kilogramm, az ülésirány itt már a legtöbb esetben a me­netiránnyal egyező. Beszerelésnél mindig ellenőrizzük az ISOFIX-csatlakozók rögzítését, vagy övvel bekötve a helyes fe­­szességet. Soha ne feledkezzünk meg a gyermekülés saját öveinek beállításáról és bekapcsolásáról sem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában