a konyha is kiköltözne az óvodából

2021.10.29. 16:45

Új bölcsődét és konyhát építenének Csengelén

Növekszik a gyermeklétszám Csengelén, ami több feladat elé állítja a település vezetőit: a minibölcsődét külön épületbe költöztetnék, amivel felszabadulna a mára ismét szükségessé vált csoportszoba. A tervek szerint a konyha is kiköltözne az óvodából, és kisebb éttermet is kialakítanának hozzá.

Imre Péter

A növekvő gyermeklétszám meg­­oldandó feladatokat ad a csengelei faluvezetésnek, ezekről a legutóbbi testületi ülésen is tárgyaltak, felvázolva a megoldási lehetőségeket és a várható költségeket.

– A korábbi faluvezetés az akkori helyzetre reagálva úgy döntött, hogy az óvoda egyik foglalkoztatójából minibölcsődét alakítanak ki. Viszont örömteli, hogy egyre több gyerek születik Csengelén, így szükség van nagyobb bölcsődére, a tizenkét jelentkezőből hetet tudtunk felvenni. Ezenfelül az óvodásoknak harmadik csoportszoba kell – vázolta a helyzetet Tóth Tibor polgármester.

Az óvodából szeretnék külön épületbe költöztetni a bölcsődét Csengelén.
Fotó: Kuklis István

A problémát úgy oldanák meg, hogy a bölcsődéseket kü­­lön épületbe költöztetnék – kettő, 7-7 fős minibölcsőde kapna benne helyet –, így felszabadulna a csoportszoba, amit újra birtokba vehetnének az óvodások, nevelőik és dajkáik. Pillanatnyilag a falu konyhája is az óvodában üzemel, amelynek a kapacitását már kinőtte Csengele, például a jelenleginél több elhordásos ebédre lenne igény. Ezért a konyha is új épületbe kerülne, amelyhez balástyai mintára kisebb éttermet csatolnának. Ez utóbbi építkezésekhez a területek rendelkezésre állnak.

– A falubeliek körében is igény lenne olyan helyre, ahová, például hétvégeken be­­ülhetnének ebédelni vagy vacsorázni, valamint az autópálya-lehajtó elkészültével az átmenőforgalom növekedé­sével is számolhatunk, és va­­lószínűleg az átutazók is szívesen vennék, ha valahol megpihenhetnének, ehetnének és ihatnának – fejtegette a faluvezető. Az említetteken hónapok óta gondolkoznak, tavasszal készült is egy 200 millió forintos költségbecslés, ami az építőanyagárak meglódulása miatt mostanra 300 milliósra hízott.

– Csakis pályázati forrásból valósíthatjuk meg elképzeléseinket, terveinket, várunk a Top Pluszra, amelynek egyeztetése a megyei közgyűlés szervezésében a jövő héten csütörtökön lesz Szegeden – mondta Tóth Tibor.

Ezek is érdekelhetik