Valüszínű, hogy nem az utolsó lesz

2021.10.30. 09:57

Vasárnap kezdődik a téli időszámítás

Hivatalosan vasárnap hajnali három órakor kell visszaállítani az órákat hajnali kettőre, ezzel véget ér a március 28-tól tartó nyári időszámítás.

Munkatársunktól

Hivatalosan vasárnap hajnali három órakor kell visszaállítani az órákat hajnali kettőre, ezzel véget ér a március 28-tól tartó nyári időszámítás.

Fotó: Frank Yvette

A jó hír, hogy egy órával többet alhatunk, a rossz pedig, hogy egyre sötétebb délutánok elé nézünk. Az óraátállítás ötlete a 18. századig nyúlik vissza, és Benjamin Franklin nevéhez köthető, ám először az első világháborúban valósították meg energiamegtakarítási céllal. A technika fejlődésével és a fogyasztói szokások átalakulásával azonban mára már az energiamegtakarítás mértéke elhanyagolható, és az utóbbi évtizedekben a jótékony hatásai mellett egyre több ellenérv fogalmazódott meg az óraátállítással kapcsolatban. Ráadásul egy uniós közvélemény-kutatásból kiderült, hogy a polgárok több mint nyolcvan százaléka szívesen eltörölné.

Holnap hajnali három órakor kell visszaállítani az órákat kettőre. Archív Fotó: Frank Yvette

Az Európai Parlament mindezek fényében 2019 márciusában úgy döntött, végleg eltörli az óraátállítást, ám ehhez a tagállamoknak egységes konszenzusra kellene jutniuk a témában, a vélemények azonban a nyári vagy téli időszámítás véglegesítése mellett igencsak megoszlanak.

Az elmúlt két évben a téma a járvány miatt háttérbe szorult, a tárgyalások megakadtak, így sejthetően nem a vasárnapi lesz hazánkban az utolsó óratekergetés ideje, jóllehet hazánk kormánya felettébb együttműködően áll a kérdéshez. Már bejelentették ugyanis, hogy Magyarország kormánya nyitott arra, hogy a többséggel együtt szavazzon az óraátállítás kérdésében, tehát nem ellenzi sem a téli, sem a nyári időszámítás véglegesítését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában