A Hagymatikum gyógyfürdő látogatói között egyre kevesebb a külföldi

2021.11.16. 19:30

Biztonságos a harmadik oltás a várandósoknak

Mindenkitől türelmet kérnek a mentők, azt mondják, nagyon sok munkát ad nekik a negyedik hullám. Szigorítottak a bordányi általános iskolában, és az apátfalvi polgármesteri hivatalban is. Kiderült továbbá az is, biztonságos a harmadik oltás a várandósoknak.

Munkatársunktól

Nyíregyháza, 2021. április 14. Nagy Ágota reumatológus fõorvos beolt egy várandós nõt a német-amerikai fejlesztésû Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina elsõ adagjával a nyíregyházi Jósa András Oktatókórházban kialakított oltóponton 2021. április 14-én. MTI/Balázs Attila

Fotó: MTI/Balázs Attila

Biztonságos a harmadik oltás felvétele a várandósok és a szoptató kismamák számára is. A második trimesztertől lehet beadatni és fontos ügyelni arra is, hogy a második oltás után teljen el hat hónap – ez derült ki Medgyaszai Melinda, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet mikrobiológus főorvosának beszámolójából.

A DiamondLily nevű közösségi oldal által szervezett beszélgetésen a szakember jelezte, Pfizer-vakcinát kapnak harmadjára is a várandósok és a kismamák, akiket arra kért, hogy kerüljék a tömeget, viseljenek maszkot és tartsák be a védőtávolságot, hiszen az oltás önmagában nem elég ahhoz, hogy megóvják magukat a delta variánstól.

Szóba került az is, hogy az a várandós, aki még egyetlen oltást sem kapott, mennyit adathat be a terhesség alatt. A szakember szerint két adag belefér, a harmadikkal pedig érdemes megvárni a gyermek születését. Medgyaszai Melinda közölte,

a harmadik oltás nem befolyásolja a babatervezést, tehát az oltóanyag beadatása után nem kell néhány hetet várni úgy, mint a második oltás után kellett.

Ajánlott a teszt

Kérdésre elmondta, ha valaki 2,5 hónappal van a szülés előtt, akkor érdemes antigénszintet méretnie, és annak alapján döntenie a szülész-nőgyógyásszal közösen arról, hogy szükséges-e még a gyermek érkezése előtt kérni az emlékeztető oltást, vagy elengedő lesz a szoptatás ideje alatt beadatni.

Ugyanakkor figyelmeztetett, vannak olyan gyógyszerek a koronavírus-fertőzés kezelésére, amelyek a magzatnak árthatnak, ilyen a favipiravir, ezért terhesen nem kaphatnak ilyen kezelést a nők. Figyelmeztetett, csakis az a fertőzött kérje ezt a gyógyszert, aki ezer százalékig meg van győződve arról, hogy nem vár gyermeket. Erre egyébként a gyógyszer betegtájékoztatójában is figyelmeztetnek – tette hozzá.

Azt tanácsolta, aki teheti, a családi program előtt végeztessen antigéntesztet, így még biztonságosabb lesz az ünneplés.

Sok a dolguk

Az egész országban izzanak a vonalak a mentésirányításokon.

A korábbi átlagos napi 3000 helyett, 4300-nál is több sürgős esethez riasztották a mentőket az elmúlt napokban, miközben a mintavételi igények is húszezres nagyságrendben érkeznek a mentőszolgálathoz.

A mentők ebben a kiélezett helyzetben is mindent elkövetnek, hogy minden esetben gyorsan helyszínre érjenek, ám ehhez a közlekedők segítségét kérik. Előfordulhat, hogy mintavevő egységeink szükség szerint “szabálytalanul” parkolnak a mintavétel idejére, ezért egyrészt megértést kérnek, valamint, hogy a szirénázó-villogó mentőautóknak minden körülmények között biztosítsanak szabad utat a forgalomban.

Közben pedig szigorításokat vezettek be a bordányi Ádám Jenő Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában is. Az épületbe csak az ott dolgozók és a tanulók léphetnek be. A kísérő a gyermeket az első ajtóig kísérheti. A tantermekben a maszk használata azonban nem kötelező, de ajánlott.

Keddtől az Apátfalvi Közös Önkormányzati Hivatalban viszont kötelező a maszk használata.

Szintén a járvánnyal függ össze, hogy a makói Hagymatikum gyógyfürdő látogatói között egyre kevesebb a külföldi vendég, amit a romániai és szerbiai járványügyi adatok okozhatnak – erről a Rádió 7 Közös nevező című műsorában Lajtosné Papp Noémi beszélt. A Hagymatikum divízióvezetője hozzátette, a bejáratnál az ügyfélkapcsolati részen kötelező a szájat és orrot eltakaró maszk használata, ugyanakkor a medencék és a szaunák között nem kötelező ezek viselése. Hozzátette, jelenleg minden szolgáltatásuk elérhető. A divízióvezető szerint a sikeres működés kulcsa, hogy a korlátozások mellett folyamatosan alkalmazkodni kell a vendégek igényeihez.

Kevesebb a külföldi vendég a makó fürdőben. Archív fotó: Török János

Újabb díjat kapott

Szeged díszpolgára, Karikó Katalin a thai királyi család díját is megkapta. Az idei Mahidol herceg-díjra 35 országból 86 jelölés érkezett. Az elmúlt 29 évben az elismerést 87 embernek és csoportnak, illetve intézménynek ítélték oda, közülük később öten kapták meg a Nobel-díjat. A Szegedi Tudományegyetem alumnája eddigi több mint félszáz elismerése közül a Prince Mahidol Award a második ázsiai kitüntetés.

Csongrád-Csanád megyében a koronavírus-járvány kitörése óta kedd reggelig 43 ezer 537 ember kapta el a fertőzést.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában