Szeged

2021.11.26. 14:00

Egyre kevesebb a lehetőség megszabadulni az üvegtől

A szelektív hulladék gyűjtésére szolgáló edényekben nem lehet gyűjteni az üveget, mert összevagdosná a válogatók kezét. Hulladékudvarokban lehet leadni az üveghulladékot a gyűjtőszigetek mellett, amelyekből 37 maradt még a városban.

Farkas Judit

20211119 Deszk Szelektív hulladékgyűjtés: szedik fel a köztéri gyűjtőket, mihez kezdjünk az üvegekkel? Képen: Üveggyűjtő konténer. Fotó: Karnok Csaba KC Délmagyarország (DM)

Fotó: Karnok Csaba

Többször megírtuk, amikor ki­­osztották a szelektív hulladék gyűjtésére szolgáló sárga kukákat városszerte, hogy ezekbe csak műanyag-, papír- és fémhulladékot szabad bedobni. Erre azért is szükség volt, mert a szelektív gyűjtésbe újonnan bekapcsolt részeken sokan a kommunális és egyéb hulladé­kot is a sárga konténerekbe dobták, el­­szennyezve azok nagy részben újrahasznosítható tartalmát.

Az üres üvegeket azonban nem viszik el a szelektív hulladékkal háztól – a szelektív szigetekből pedig, amelyeknél üveg is gyűjthető, egyre kevesebb van.

Több olvasónk is felvetette, hogy az üveghulladék gyűjtése nehezített pálya, ha a hulladékudvarokba kell elvinni azokat. Akinek nincs autója, tömegközlekedéssel ezt aligha tudja megoldani.

A megszüntetések egyik oka, hogy a lakosság egy része szemétdombbá változtatja a szigeteket, kerül ki oda minden a kommunális hulladéktól a döglött macskán át a törött bútorokig. Csak egy példa a sok közül: 2020 májusában jelentettük meg, hogy gyakorlatilag szeméttelep lett a Rendező téri szelektív gyűjtőszigetből. Idén július 26-án ír­­tuk meg, hogy 5 újabb szelektív szigetet számolnak fel Újszegeden és Kiskundorozsmán. A Faragó térre és a Málna utcába, a Fő fasorra, a Har­gitai utcába és a Csanádi utcai trolifordulóhoz kihelyezett gyűjtőket sem használhatják már a lakosok, hogy megszabaduljanak az üvegtől.

A szigetek felszámolását azzal is indokolták, hogy a megnyitott szőregi hulladékudvar be tudja fogadni az újszegediek szelektált szemetét, és a gyűjtőedények kiosztásával, a házhoz menő gyűjtéssel okafogyottá váltak.

Az üveghulladékot azért nem lehet ezekben a kukákban öm­­lesztve gyűjteni a papírral, műanyaggal, fémmel, mert a gyűjtőedények tartalma ké­­sőbb válogatószalagra kerül. A válogatók szembesülnek a hasznosítható hulladékot el­­szennyező rothadó konyhai maradványok mellett az üvegcserepekkel is.

Mint a Szegedi Hulladékgaz­dálkodási Nonprofit Kft.-től megtudtuk, az üveg össze is vagdoshatja a válogatók kezét. A szegedi hulladékudvarokon kívül, ahol le lehet adni az üvegeket, maradt még a városban 37 gyűjtősziget is, ezek jó része a panelházas övezetekben.

Van egy harmadik lehetőség is azok számára – kaptuk ol­vasónktól a tippet –, akik áru­­­­házláncoknál intézik a nagy­­­­bevásárlást. Az üvegvisszaváltónál több láncnál helyeznek ki rekeszeket azoknak az üvegeknek, amelyeket nem váltanak vissza.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában