Tele van Szegeden a Mars téri piac karfiollal – 250 forintos egységáron mérik

2021.11.12. 14:00

Erős a megye fejes káposztában

A tiszaszigeti termelő szerint az a titka a káposztaféléknek, hogy nem szabad spórolni a vetőmagon. Idén mindent sokat kellett locsolni, ha szép termést akart a gazda, az öntözést különösen a karfiol hálálta meg.

Kovács András

Szeged – 2021.11.11. Nagy káposztaárkörkép, a Mars téri piacról. Képen: Bérczi Barnabásné vevő és Csányi Csabáné tiszaszigeti termelő. Fotó: Karnok Csaba (KC) – Délmagyarország (DM)

Fotó: Karnok Csaba

Szezonja van a káposztaféléknek, amibe a fejes, a kel- és a vörös káposzta mellett – egyebek között – a karfiol, a kelbimbó és a brokkoli is beletartozik. Ránézésre legnagyobb kínálat csütörtökön a karfiolból volt, és gyakorlatilag egységáron, kilónként 250 forintért adta szinte mindenki a Mars téri szabad területen.

– Ha azt írom rá, hogy 280, akkor hazaviszem mind – mondta érdeklődésünkre Csányi Csabáné. A tiszaszigeti őstermelő család mindig úgy hozza ki a piacra a karfiolt, hogy a borítóleveleket csak az asztalnál vágják le róla, hogy ne törjön az úton az áru.

A videómegosztón látta

A sima káposztát 300, a kelt 400 forintért mérte az asszony, több visszajáró vevőt is kiszolgált, míg beszélgettünk.

– Harminc éve csináljuk már, a fiatalok nem akarják folytatni, így lehet, hogy abbahagyjuk – mondta az őstermelő, hozzátéve, azért ilyen szép minden terményük, mert háromszor, négyszer drágább magot vesznek, mint az átlagos. Megtudtuk, fejes káposztából és kelből is kevesebb volt nekik az idén.

Találkoztunk egy „netnagyival” is, Bérczi Barnabásné egy kisebb fejet vásárolt.

– Egybesült káposztát készítek belőle, olajjal és sajttal, a YouTube-on láttam a receptet, és nagyon megkedveltem. Négybe vágom, és ez a káposzta azért jó hozzá, mert nem olyan tömör – osztotta meg velünk tapasztalatát az asszony.

Találtunk a szabad téren 199 forintért is fejes káposztát, igaz, meglehetősen kis méretűeket. Ami érdekesség, hogy két asztallal arrébb még kisebbeket kínáltak 300 forintért. A vörös káposztáért 380-450 forintot kértek, túl sok azért nem volt belőle.

Nagy káposztaárkörkép, a Mars téri piacról. Fotó: Karnok Csaba

Német káposzta is jön

A nagycsarnokban Keszég Gá­­bor balástyai termelő kínálta saját portékáját, a fejes káposztát 280, a kelt 350, a vörös káposztát 450 forintos kilónkénti áron mérte.

– Sokat kellett locsolni, hogy ilyen szép legyen, ez a fejes káposzta természetesen másodvetés, vagyis az őszi, a betárolásra való – mondta lapunknak a gazda.

Már a 2020-as is rossz év volt a magyar és az uniós káposztatermesztőknek, de a szakértők azt jósolják, hogy a kedvezőtlen időjárás miatt az idei se lesz jobb. Magyarországon a káposztafélék termőterülete folyamatosan csökken, emiatt a fogyasztók egyre inkább rászorulnak az importra. Idén az első félévben több mint háromszorosára nőtt a német káposzták behozatala a tavalyi évhez képest, míg a macedón 60, a holland 40, a lengyel import pedig 26 százalékkal csökkent.

Megyei termés

Az Európai Unióban évente át­­lagosan 3,6–3,7 millió tonna káposztát takarítanak be, Lengyelország a közösség legnagyobb termelője, a 2015–2020-as években az uniós mennyiség több mint az egynegyedét adták. 2020-ban Magyarországon csaknem 39,7 ezer tonna fejes káposztát takarítottak be, legtöbbet Pest, illetve Szabolcs-Szatmár me­­gyében, hozzávetőlegesen 9-9 ezer tonnát. Csongrád-Csanád megye 5000 tonnája a ne­­gyedik helyezéshez volt elég, a szomszéd Bács-Kiskun beelőzte. Hazánkban idén a káposztafélék termőterülete 4,2 ezer hektárra tehető, a legjelentősebb körzetek természetesen a felsorolt négy megyében találhatók.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában