Mindenekelőtt a kedvezőtlen időjárás miatt volt elkerülhetetlen az áremelkedés

2021.11.24. 14:00

Harmadával drágult a ponty

Jóval többe kerül a ponty idén, drágább lesz a karácsonyi halászlé. Az ország egyik legnagyobb halgazdaságánál, a Szegedfish Kft.-nél 30 százalékos az áremelkedés. Utánajártunk az okoknak, amelyek a következők: az időjárás, a takarmány és az energia árának, valamint a szállítás költségeinek növekedése és a dolgozók jelentősnek mondható béremelése.

Arany T. János

20210913 Szeged Szegedfish kft. a Szegedi Tükrös ponty (nevezik még tükörpontynak) Európai védelem alá került Fotó: Török János TJ DM Délmagyarország

Fotó: Török János

Sztanó János, a Szegedfish Kft. ügyvezető igazgatója mint mindig, most is alaposan felkészült. Határidőnaplójának mindkét oldalán sűrűn teleírt papírcetlin volt a puska, néha rápillantott.

– Pillanatnyilag a decemberi áraink 30 százalékkal magasabbak mint tavaly – foglalta össze röviden. Elmondta, lassan befejeződik a szokásos nagy lehalászás.

– Két hét múlva készen vagyunk. Október közepén kezdődött, és várhatóan de­cember 7-ig tart. Imádkozunk, hogy le ne fagyjon, mert akkor húzódik az egész. Mi kis vízen halászunk, 20–30 centis vízben van a hal, mielőtt kiszedjük, ha az lefagy, akkor nincs más lehetőségünk, mint visszaduzzasztani – fejtette ki az ügyvezető.

Szeszélyes volt a tavasz

Arról is beszélt, hogy a sokéves átlaghoz képest gyengébb lesz az idei termés.

– Először volt egy nagyon szeszélyes tavasz, amikor hol meleg volt, hol hideg, a halak pedig nehezen viselik a hőingadozást, ilyenkor nem esznek. Utána pedig jött az elviselhetetlen meleg. Amikor felmelegedik a víz, romlik a kémiai összetétele, kevesebb benne az oxigén, csökken a halak étvágya, és ezért a súlygyarapodásuk elmarad a korábbi évektől. Valamint folyamatosan szivattyúznunk kellett a vizet – folytatta Sztanó János.

Több takarmány kellett

A hal árának emelkedése az etetéssel is összefügg. A halak takarmányozása két forrásból történik. Az egyik a vízben lévő planktonállomány, azaz a természetes takarmány, a másik pedig az ezt kiegészítő, úgynevezett abraktakarmány, amit úgy szórnak ki. A már említett változó időjárás miatt, különösen nagy melegben a természetes takarmány kipusztul ezekben a szikes tavakban, tehát sokkal több takarmányt kellett felhasználniuk, de ez még nem minden.

– Sok éven keresztül egy kiló halhús előállítására 2,5 kilogramm keményítő értéket fordítottunk. Ez szolgál a takarmányok táplálóértékének kifejezésére. Ez az érték idén három kiló felett lesz – közölte az ügyvezető.

1090 helyett 1450 forint

A lényegre térve Sztanó János azt mondta, a 30 százalékos áremelkedés azt jelenti, hogy a tavalyi 1090 forintos kilónkénti ár helyett idén 1450 forintot kell fizetnünk a ponty kilójáért a Szegedfish-nél.

Röviden összefoglalva: az áremelkedést több tényező indokolta, az egyik az időjárás miatti kedvezőtlen súlygyarapodás, a következő a takarmány árának emelkedése, amely idén 40 százalék volt, ehhez jött hozzá az időjárás miatti szivattyúzás energiaköltsége, a szállítási költségek növekedése, valamint 20 százalékos béremelés is történt cégnél.

 

Drága, de finom és helyi

Korábban beszámoltunk arról, hogy az Európai Bizottság szeptember 8-án kihirdetett rendeletével a Szegedi tükörponty védett elnevezés lett az Európai Unióban. Egy termékelnevezés akkor ismerhető el földrajzi jelzésként, ha a termék ahhoz a helyhez kötődik, ahol készül. A földrajzi jelzések segítségével a fogyasztók könnyebben azonosítani tudják azokat a termékeket, amelyek jó minőségűek, és amelyekben megbízhatnak.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában