Hódmezővásárhely

2021.11.12. 15:34

Hitelből újítanák fel a kátyúmentes Szent Antal utcát

Végigsétáltunk Hódmezővásárhelyen, a Szent Antal utcán oda-vissza. Nem tört ki a bokánk, a járda mindkét oldalon jó minőségű, és az úttesttel sincsenek gondok. Az önkormányzat mégis ezt az utcát akarja felújíttatni, méghozzá maximum 100 millió forintos beruházási hitelből.

Kovács Erika

Fotó: Kovács Erika

A Szent Antal utca tervezett felújításáról már több cikket is írtunk. A projekt akkor híresült el, amikor kiderült, a tervezést Márki-Zay Péter polgármester feleségének a sógora nyerte el 4 milliós ajánlatával. Erről az április végi véleményező online ülésen így beszélt a só­­gor: „Évek óta mozgatja a fantáziám, hogy kellene valamit tenni ezért az utcáért és a Kinizsi–Deák–Szent Antal utcai csomópontért. Saját magam szórakoztatására különböző megoldási módozatokat készítettem” – mondta. Ezek közül néhány megjelent az önkormányzat webolalán is ingyen.

100 millió 300 méterre

A legutóbbi közgyűlésen pedig a Márki-Zay Pétert támogató többség úgy határozott, hogy legfeljebb 100 millió forintos kölcsönt vesz fel a város az alig 300 méter hosszú Szent Antal utca felújítására, átalakítására, aminek részleteit 2031 végéig fizetheti a város.

– Ez az utca teljesen jó állapotú, mind a járda, mind pedig az útburkolat megfelelő, nincs rajta sehol sem kátyú. Számomra teljességgel elfogadhatatlan, hogy százmillióból, ráadásul hitelből, szétverjék az utcát, hogy aztán újraépítsék. A városban számos utcában katasztrofális a közlekedési le­hetőség gyalogosan és járművel is, azokat kellett volna előtérbe helyezni. Nem hiába akartuk 2018 tavaszán útjára indítani a Járható Vásárhely programot, amit a város polgármestere nem hajtott végre – mondta el lapunknak Cseri Tamás fideszes képviselő.

Más utcákra költenének

Mezei Vidort, a Hódmezővásárhelyi Cigány Nemzetiségi Önkormányzat vezetőjét is felháborítja a Szent Antal utca miatti hitelfelvétel.

– Nemrégiben a Gólya utcában tartottunk lakossági fórumot. Az utca állapota kritikán aluli. Az önkormányzat meg­ígérte, hogy javít a helyzeten, de azóta a fülük botját sem mozdították. Abból a hitelből, amit a Szent Antalra költenének, jó néhány valóban ramaty állapotú utcát járhatóvá lehetne tenni – hangsúlyozta az elnök.

Végigjártuk a Szent Antal utcát, hibákat kerestünk a járdán, úttesten. Az arra járókat is megkérdeztük, szerintük fel kell-e újítani a belvárosi utcát.Azon már meg sem lepődtünk, hogy 6 megszólalóból mindössze egy vállalta a nevét, a többiek tartottak a véleményük mi­­atti retorziótól.

– Tökéletes a járda, térkőből van, még süllyedés sincs rajta sehol. Jöjjön el az Oldalkosár utcába, ott lesz kátyú bőven – mondta egy belváros felé siető hölgy. Egy másik asszony is hasonló véleményen volt, ő a Rudnai utcát említette elrettentő példaként, más a Kasza utcát, Réz utcát, Kistópartot.

Egy fiatal pár a november 20-án született kisbabájával sétált a Szent Antal utcán.

– Soha rosszabb járdája és útburkolata ne legyen egy utcának sem. Itt nagyon jó babakocsit tolni. A Hódtóban viszont van, ahol iszonyat sétálni – említette meg Gáleg Ferenc.

Brüsszelben kampányolt

Márki-Zay Pétert is szerettük volna megkérdezni, hogy miért a Szent Antal utca élvez prioritást, és mi kerül majd 100 millió forintba, de nem sikerült telefonon utolérni. A polgármester ugyanis a miniszterelnök-jelölti kampánya részeként Brüsszelben van.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában