Körforgás: a ma termékei a jövő alapanyagai

2021.11.22. 15:22

Hulladékcsökkentési hét – Zöld bevásárlólistával készülnek az ovisok

A körkörös közösségekre fókuszál az idei Európai Hulladékcsökkentési Hét november 20. és 28. között. Az egyhetes program célja elérni, hogy egész évben lépjünk fel a jövőnket veszélyeztető környezetkárosítás ellen. 

T. Sz.

A Klímanócskák is csatlakoztak az Európai Hulladékcsökkentési Héthez. Fotó: Tábori Szilvia

A vállalkozókat, nagyobb cégeket, magánembereket és oktatási intézményeket egyaránt megszólító Európai Hulladékcsökkentési Héthez idén Hódmezővásárhelyen a Szabadság téri Óvoda és a Németh László Gimnázium és Általános Iskola is csatlakozott. Ahogy Bozókiné Szabó Ildikó, az óvoda szakmai vezetője, a Klímanócskák program alapítója lapunknak elmondta: a rendezvénysorozat mindig nagy megmérettetés.

Fontos, hogy minél többen csatlakozzanak a programhoz, amely a közös környezetvédelemre buzdít, hiszen továbbra is égető probléma a természetbe kerülő mérhetetlen mennyiségű szemét. Idén a körforgásos gazdaságra, a körforgásos közösségekre fókuszálnak.

A Klímanócskák is csatlakoztak az Európai Hulladékcsökkentési Héthez. Fotó: Tábori Szilvia

Arra például, hogy tudatos vásárlással miként minimalizálható a hulladék mennyisége, vagy hogy a pazarló és környezetszennyező egyszeri fogyasztást hogyan válthatja ki az újrahasznosítást, az előállított anyagok visszaforgatását hangsúlyozó szemléletmód. A körforgásos gazdaság ugyanis egy olyan rendszer, amelyben nincsenek hulladékok, és amelyben a ma termékei egyben a jövő alapanyagai.

A Szabadság téri óvodában ezen a héten is az egész évben tanultakat jelenítik meg, a hulladékfajták feldolgozására, a környezettudatos vásárlásra figyelve. A gyerekek zöld bevásárló listákon ötletelnek, hogy családjaikat is az ökotudatos döntésekre ösztönözzék. Közösségi oldalukon nyomon követhető minden lépésük.

Az óvodát megkereste Berkesi Alex, az Alma együttes tagja, a Pupafalva mesesorozat írója. A zeneszerző úgy fogalmazott: – A környezetvédelem nekem azért fontos, mert azzal nemcsak a saját életemet, jövőmet védem, de azt a közeget is, ami közel áll hozzám, amiben szeretek eltűnni a mindennapos hajtás elől. Az Alma együttes tagjaként pedig azért, mert tapasztalataim szerint a gyerekek még valódi szeretetet mutatnak a természet iránt. A Klímanócskák munkájában kivételes lehetőséget látok ennek a tudatnak a megerősítésére, ezért maximálisan támogatom őket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában