Ezekre figyeljük

2021.11.26. 13:21

Indul a tramtrain, erre figyeljenek a sofőrök – Videó

Évek óta stoptáblák vannak a Szeged Plaza melletti kereszteződésben, ahol az autósok jelentős része fékezés nélkül áthalad. Hétfőtől viszont tramtrainnel ütközhet az, aki nem tartja be a szabályt. Közlekedési szakemberek osztották meg a legfőbb tanácsokat. Fokozott figyelmet és türelmet kérnek.

Kiss Anna

A pláza melletti kereszteződésben fokozott figyelmet kérnek az autósoktól. Fotó: Kuklis István

Bár a szegediek körében már megszokott, hogy a villamosok is részesei a közlekedésnek, a tramtrain mégis tartogat az autóval közlekedőknek néhány újdonságot. Majoros Gabriella, a város egyik ismert gépjárművezető-oktatójának és Majó-Petri Zoltán, a Szegedi Közlekedési Társaság ügyvezető igazgatójának a segítségét kértük abban, hogy pontosan mire kell figyelnünk hétfőtől, a tramtrain hivatalos indulási napjától.

Vegyék komolyan a táblát

Mindkét szakember legfőbb változásnak a Szeged Plaza melletti kereszteződést, vagyis a Pulz és a Szatymazi ut­­ca kereszteződését tartja. Itt ugyanis régóta Állj! Elsőbbségadás kötelező! tábla (stoptábla) van mindkét oldalon, a síneken viszont eddig nem érkezett jármű, így sokan nem is tartják be a közlekedési szabályt. Szerdán 9 perc alatt 10 autós haladt el itt, közülük 2 tartotta be a szabályt.

Hétfőtől viszont a Szatymazi utcával párhuzamosan haladó sínpáron is forgalom lesz me­netrendszerűen, így érdemes lesz megállni a táblánál, ha nem szeretnénk összekoccanni a vasútvillamossal. Fokozott fi­­gyelmet kérnek mindenkitől. Majoros Gabriella megjegyezte, a Szatymazi utca felől érkezőknek emellett arra is figyelniük kell, hogy rájuk elsőbbségadási kötelezettség is vonatkozik.

A pláza melletti kereszteződésben fokozott figyelmet kérnek az autósoktól.
Fotó: Kuklis István

Lassítsunk az átkelőknél

Az oktató beszélt arról is, hogy a városban ha autóval a tramtrain vagy a villamos mellett haladunk, például az Anna-kúttól a Széchenyi tér felé, akkor a gyalogos-átkelőhelyek miatt ügyeljünk arra, hogy ne menjünk gyorsabban, mint a kötöttpályás szerelvények, valamint erre a villamos és a tramtrain ve­­zetőjének is ügyelni kell. Erre a gyalogosok biztonsága miatt kell figyelni. A gyalogosoktól azt kérte, hogy ne lépjenek ki a kötöttpályás szerelvények elé, várják meg, hogy azok elhaladjanak az átkelő előtt.

Ne álljuk el az útját

Majoros Gabriella és Majó-Petri Zoltán is felhívta a figyelmet a Zrínyi utcában történő szabá­lyos parkolásra. Hangsúlyozták, úgy kell megállni ott au­­tóval, hogy az ne lógjon rá a fehér felfestésre, máskülönben akár egy kilógó tükörrel is fenn­akadást okozhatunk a villamosforgalomban. Az elmúlt hetekben már volt arra példa, hogy a villamosoknál néhány centivel szélesebb tramtrain nem fért el az utcában, mert az autó a fehér vonalon állt. Az SZKT igazgatója közölte, ilyen esetben autómentőt hívnak, amely rendőri jelenlét mellett áthelyezi a járművet, de ez akár fél órára is megbéníthatja a közlekedést.

Majó-Petri Zoltán beszélt arról is, hogy a következő időszakban kétféle jármű közlekedik majd egyes jelzéssel Szegeden, az egyik a klasszikus villamos, míg másik a tramtrain lesz, utóbbi viszont nem a plázahuroknak nevezett megállóban teszi le az utasokat, hanem a nemrégiben átadott, rókusi vasútállomás előtti megállóhelyen. Innen Vá­­sárhelyre indul majd tovább. Ugyanakkor az utasoktól türelmet kér az igazgató az utasforgalmi próba időszakára, hiszen a vasútvillamosok vezetői most először találkoznak majd azzal a helyzettel, hogy minden megállóban le- és felszálló utasok lesznek. Közölte, az első időszakban óránként jár a tramtrain, mindig óra 38 perckor indulnak majd Hódmezővásárhelyre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában