123 ezer forintot gyűjtöttek össze a szervezők a jótékonysági áRverésen

2021.11.23. 14:40

Megvannak a győztes borok és paprikák

A szatymazi bor- és paprikamustra szakmai napjának zárásaként a hétvégén kihirdették a Fráter Gyula borverseny és a Vastagh József paprikaőrlemény-verseny eredményeit.

Kovács András

20211119 Szatymaz Bor- és paprikamustra a Dankó Pista faluházban Fotó: Karnok Csaba KC Délmagyarország (DM)

Fotó: Karnok Csaba

Mint korábban már írtuk, a szatymazi paprikaversenyre 44 minta érkezett be a határidőre, míg a bormustrára 118 fajtával neveztek a gazdák. Utóbbiak a Felvidékről, Erdélyből és a Délvidékről is küldtek borokat, színesítve a hazai mezőnyt, de paprikából is bírált a zsűri határon túli mintákat.

A Fráter Gyula borversenyen négy fajta kapott „Nagy arany” minősítést: Rittgasszer Róbert 2021-es száraz fehér chardonnay-ja kategóriagyőztes lett a fehérborok versenyében. A rozék között Hollósy István 2021-es kékfrankos száraz bora győzött, míg a vörösborok közül a Klein-pince 2019-es száraz vörös kékfrankosa bizonyult legjobbnak. Megkapta a „Nagy arany” minősítést az Ujvári-pincészet 2021-es száraz kékfrankos rozéja is.

A paprikamustra első helyét egy zákányszéki minta, Sós Győző édes őrleménye nyerte el. Második lett a sándorfalvi Molnárné Táborosi Zsuzsanna „szegedi 80-as fajtája”, míg a szeged-gyálaréti Szabó Sándor „édes szegedi válogatása” a bronzérmet hozta el a hétvégi szatymazi paprikamustráról.

Fontos, hogy a részletes értékelés szövegét és a pontszámokat e-mailben kérhetik a termelők a koordinátoroknál. A Fráter Gyula borversenyét a [email protected], míg a Vastagh József paprikaőrlemény-versenyét a [email protected] e-mail-címen.

A szatymazi bormustra zárásaként minden évben árverésre bocsátják a termelők által jótékonysági célra felajánlott díjnyertes borokat. Az idén 13 palack bor került kalapács alá, a legmagasabb áron a vörös kategóriagyőztest ütötték le, ez 30 ezer forintért kelt el. Az árverés teljes bevételét, a 123 ezer forintot – ahogy a korábbi években – idén is a Dévai Szent Ferenc Alapítványnak juttatják el a szervezők.

Rittgasszer Róbert 2021-es száraz fehér chardonnay-ja kategóriagyőztes lett a fehérborok versenyében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában