Koronavírus

2021.11.30. 16:48

Megvannak az új szennyvízadatok, Szegedről nincsenek jó hírek

Újabb díjat kapott Karikó Katalin. Hódmezővásárhelyen összeült az Operatív Stáb, Szegeden pedig emelkedik a koronavírus koncentrációja a szennyvízben.

Munkatársunktól

2020.05.27. Nagykanizsa Szennyvíz elemzésével a koronavírus nyomában. A Pannon Egyetem, Soós Ernő Víztechnológiai Kutató-Fejlesztő Központ és a Pécsi Tudományegyetem – Szentágothai János Kutatóközpont, Virológiai Kutatócsoport és a MOL közösen a szennyvizből készít koncentrátumot a vírus kimutatása érdekében. Fotó: Szakony Attila SzA Zalai Hírlap ZH

Forrás: Illusztráció

Fotó: Szakony Attila

Megint emelkedett a szegedi szennyvízben a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Hivatal.

Fotó: nnk.gov.hu

Hódmezővásárhely

Jelenleg 344 ember van karanténban Hódmezővásárhelyen – közölte a helyi Operatív Stáb.

Bálint Gabriella, a Kapcsolat Központ vezetője elmondta, az idősotthonban négy Covid-beteg volt az utóbbi időben, két idős meghalt közülük, nekik más krónikus megbetegedéseik is voltak.

A hajléktalanszállóról az ellátottak közül ketten koronavírus miatt kórházba kerültek. Az óvodákban elég nehéz a helyzet. Borsiné Csontos Ilona intézményvezető szerint nyolc óvodában volt vagy van jelenleg is teljes vagy részleges lezárás. A tesztelt gyerekek közül szinte mindegyik pozitív. A szülők részéről többen elkeseredettek, hiszen sokuk szabadsága elfogyott, és a bezárás miatt otthon maradó, karanténban lévő gyerekek felügyeletét sokszor csak táppénzzel tudják megoldani.

A bölcsődékben egy csoportot kellett hétfőn bezárni fertőzés miatt – számolt be Brujmann Krisztina bölcsődevezető. A dolgozók kétharmada már oltva van.

A HVSZ-nél gyorsteszteket biztosítanak a munkavállalóknak, az átoltottsági arány viszonylag magas, 69 százalékos, a HMSZ-nél ugyanez az arány csak 44 százalék. Az előbbi cég esetében 7, utóbbinál 3 koronavírus-fertőzött dolgozó van jelenleg. Berényi Károly gyermekorvos, alpolgármester elmondta, hogy nagyon sok a koronavírusos gyermek jelenleg. Eddig nem nagyon szűrték őket, de mostanában már egyre több szülő egyezik bele a szűrésbe.

Szegedi kutatást támogat Karikó katalin

Az mRNS-alapú vakcinák fejlesztéséhez hozzájáruló három kutató kapja meg a transzlációs orvoslás 2022-es Jeantet-Collen-díját, köztük Karikó Katalin. Egy-egy kutató 150 ezer svájci frank – csaknem 53 millió forint – támogatást kap a munkájához. Ebből az összegből Karikó Katalin, az SZTE professzora a Szegedi Tudományegyetemen induló kutatását finanszírozza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában