Koronavírus

2021.11.20. 08:37

Melyik maszk véd legjobban?

Munkatársunktól

20210305 Szombathely FFP2-es maszk illusztráció Fotó:Cseh Gábor CSG Vas Népe

Fotó: Cseh Gábor

A vírus mérete 80 és 130 nanométer között van, éppen ezért a maszk olyan anyagból kell készüljön, amelyben a nyílások mérete valamivel kisebb, mint 80 nanométer, hogy a vírusrészecskék fennakadjanak rajta – mutatott rá a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége.

Geri István textilvegyész-szakértő segítségével értékelték, hogy melyik maszk a leghatékonyabb a Covid19-cel szemben.

FFP2-es maszk illusztráció
Fotó:Cseh Gábor

Mint írták, a University of Edinburgh vizsgálata szerint a hagyományos szöveteknél hatékonyabban szűrnek a nem szőtt textíliák és az úgynevezett nano­textíliák, amelyekben az elemi szálak és a nyílások mérete 100 nanométer körüli. Hangsúlyozták, az FFP1 jelzésű maszkoknak ki kell tudnia szűrni a részecskék legalább 80, a FFP2-nek a 94, az N95-nek és KN95-nek a 95, az FFP3-nak pedig a 99 százalékát. Azonban hazánkban a fogyasztók nagy többsége a sebészeti maszkokat használja, melyek hatékonysága 55 százalékos.

Emellett a maszk kialakítása, formája legalább annyira fontos, mint az anyaga, mert ha a széle nem illeszkedik pontosan az archoz, akkor a réseken bejuthat a fertőzött levegő. Ezért a szövetség figyelmeztetett, aki teheti, használjon FFP2-es maszkot, amelyet gondosan az arcra tudunk illeszteni, ezzel a legkisebb réseket is megszüntetve.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában