Évek óta kihasználatlan

2021.11.27. 09:58

Mi lesz a szentmihályi üres iskolaépülettel?

Évek óta üresen, kihasználatlanul áll a szeged-szentmihályi egykori, Gárdonyi utcai iskola. A helybeliek szeretnék, ha valamilyen formában hasznosíthatnák az épületet, szerintük lehetne belőle újra iskola, kulturális központ vagy akár nyugdíjasotthon.

Imre Péter

A szentmihályi iskola épülete évek óta üresen áll. Fotó: Kuklis István

Fotó: Kuklis István

Tálasné Jójárt Eszter, az 1993-ban alapított Szentmihályi Egye­­sület elnöke azzal kereste meg lapunkat, szeretnék, ha a legalább 12 éve üresen, kihasználatlanul álló Gárdonyi utcai általános iskola épületét valamilyen formában hasznosítanák.

– Az iskolát még Klebelsberg Kunó kultuszminisztersége idején, az 1920-as években építették, és 1996-ban tornacsarnokkal bővült, illetve felújították. Most mégis üres. A településen többen személyesen kötődünk hozzá, például édesanyám és jómagam is ott végeztük az ál­talános iskolát. Lassan az enyészeté lesz, nagyon sajnáljuk, és amennyire tudjuk, legalább 60-80 millió forint kellene a rekonstrukciójához, hiszen már a fűtési rendszere is szétfagyott – közölte Tálasné Jójárt Eszter. Azzal folytatta: az utóbbi időben egyre többen költöztek a faluba – ahogy ő fogalmazott –, lassan kitehetik a megtelt táblát, a családokat mégis arra kényszerítik, hogy a Kecskéstelepi tanintézménybe írassák be csemetéiket.

A szentmihályi iskola épülete évek óta üresen áll. Fotó: Kuklis István

– Egyre több a gyerek, újra működhetne iskolaként, nem tudjuk, mi kellene ehhez. Ko­­rábban akadtak ilyen kezdeményezések, de egyik sem valósult meg, például szó volt arról, hogy a Karolina tagintézményeként üzemel majd tovább. Ha nem tanintézményként hasz­­nosulna, helyet kaphatna benne közösségi térként kulturális központ, vagy átalakíthatnák nyugdíjasotthonná, illetve a sportcsarnokot önállóan is ke­­zelhetnék – fejtegette a Szentmihályi Egyesület vezetője.

A problémával megkerestük Szentmihály önkormányzati képviselőjét, Simon-Fiala Donátot, aki érdeklődésünkre el­mondta: tisztában van a helyzettel, ami elég szövevényes, hiszen az oktatás nem, az épület fenntartása viszont városi feladat.

– Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármesternél állandóan napirenden tartom az ügyet, sajnos ennél többet most nem tehetek. Bármilyen megoldásra nyitott vagyok, de bevallom, most arra sem látok esélyt, hogy önerőt biztosítsunk átalakításhoz vagy felújításhoz – közölte a képviselő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában