Kisgazdiknak írt könyvet Yvette

2021.11.19. 15:45

Nem kerülhet kutyaszorítóba a gyerek, ha ezt elolvassa

Putnik-Mayer Yvette izgalmas, szép, olykor mégis fárasztó úton kíséri végig a kisiskolásokat legújabb könyvén keresztül. A Kisgazdi-képző segít a gyerekeknek abban, hogy gondos gazdákká váljanak, és életre szóló barátságot kössenek a négylábúval.

Kiss Anna

20211117 Szeged Putnik-Mayer Yvette kutyanevelésről ír könyveket Kisgazdiképző fotó: Kuklis István Délmagyarország DM KI

Fotó: Kuklis István

Kutyaneveléskor az iskolások számtalan váratlan és sokszor ijesztő helyzettel szembesülnek, ilyen a felugrálás, a harapdálás és az elrántás pórázon fogva. Rengeteg új érzés, új probléma jár együtt a kölyökkutya-válla­lással.

A szegedi születésű, Új­­szentivánon élő Putnik-Mayer Yvette éppen ezért döntött úgy, hogy következő könyvét kisiskolásoknak írja arról, hogyan válhatnak gondos gazdákká, és hogyan lehet életre szóló barátságuk a négylábúval.

Három kötet, egy író

– Kilencéves korom óta van kutyám, azóta figyelem a vi­­selkedésüket, több mint 10 év­­vel ezelőtt pedig blogot is indítottam kutyafuttaban.hu néven, ahol életszerű kutyanevelési tanácsot adok azoknak a gazdiknak, akik korábban kudarcként élték meg mindennapjaikat a kutyával, de nem adták még fel teljesen. Azonban a blogon olyan mennyiségű írás gyűlt össze, hogy úgy döntöttem, könyvbe rendezem ezeket. Először 2017-ben a Gazdiképző jelent meg, amely az ebadta problémákban segít, ezt követte 2019-ben a Kutya kötelességed, ha jön a baba, amelyben a kismamáknak, kis­­gyermekes szülőknek segítek abban, hogy hogyan készítsék fel kutyájukat a gyermeki bánásmódra. Most pedig azért készült el a Kisgazdi-képző, mert rengeteg szülő keresett meg azzal, hogy a gyereknek kutyát vettek, de az csipkedi, ugrál rá, elrántja őt, és nem tudják, hogyan kezeljék a problémát – részletezte lapunknak az író.

Yvette és családja három kutya boldog tulajdonosa. Mind utcáról befogadott eb, köztük a 14 éves Palacsinta is. Fotó: Kuklis István

Képregényes stílus

Putnik-Mayer Yvette megjegyezte, bár több rövid írás van az interneten a témában, de azok legtöbbször nem tartalmazzák a lényeget, ezért döntött úgy, hogy összefoglalja a legfontosabb teendőket szórakoztató, gyakorlatias módon.

Hiánypótló kötet, amely nemcsak egy fajta kutyához ad segítséget, hanem mindegyik nevelésében támasz.

– Vadas Máté színes grafikái segítik a gyerekeket abban, hogy megértsék a kutyanevelés csínját-bínját. Tartalmaz a könyv egy naplót is, 100 pontban kell válaszolniuk a diákoknak, több önismereti kérdés is van benne. Például hogy milyen gazdának képzelik el magukat, és abból mit tudtak megvalósítani. Fontos, hogy a szülő segítsen abban, hogy a gyermek milyen kutyát válasszon, mert ő látja, hogy temperamentumos vagy kicsit lustább kutya illik a diákhoz. A könyv első része erről szól, va­­lamint arról, hogy a gyerek gondolja át, mivel jár egy kutya felelős nevelése – osztotta meg a részleteket.

Jobb emberré válnak

A könyv által képesek lesznek egyedül is kutyát nevelni a diákok, akik eközben jobb emberré válnak. Putnik-Mayer Yvette írá­­sa ösztönközpontú kutyanevelési módszereket mutat be, ezek által gyors és biztos sikereket érhetnek el a fiatalok.

Kérdésünkre elmondta, mi­­előtt a szülők karácsonyra ku­­tyát ajándékoznak a gyereknek, gondolják át, hogy elég önálló-e ehhez, és például van-e ideje arra, hogy naponta egyszer sétálni vigye, hiszen még az udvari kutyának is szük­­sége van a sétára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában