Szeged

2021.11.19. 20:43

Nincsen hazánkban ellenfele a radnótisoknak – videó

Hatalmas fölénnyel nyerte meg a Kárpát-medencei Földrajz- és Földtudományi Verseny döntőjét a szegedi Radnóti-gimnázium csapata. Riesing Eszter, Koszta Benedek és Sándor Vince most vitán felül az ország legjobbjai ebből a tantárgyból.

Timár Kriszta

20211117 Szeged A Kárpát-medencei Földrajz- és Földtudományi Versenyen első helyezést ért el a Radnóti Miklós Gimnázium csapata. Képen: Riesing Eszter, Sándor Vince, Szöllősi László felkészítő tanár, Koszta Benedek, Szöllősiné Melinda felkészítő tanár. Fotó: Frank Yvette FY Délmagyarország

Fotó: Frank Yvette

Hétvégén rendezték meg a Kárpát-medencei Földrajz- és Földtudományi Verseny döntőjét, ahol ismét remekeltek a Radnó­­ti Miklós Kísérleti Gimnázium diákjai. A 3 fős csapat magabiztosan utasította maga mögé az egész mezőnyt, sőt még a különdíjat is ők hozták el az egyik for­duló feladatával, az általuk forgatott 5 perces kisfilmmel.

– Igyekeztünk újszerű feladatokat is beletenni ebbe az összetett versenysorozatba, amely 4 online fordulóból, majd a legjobb 12 csapat számára egy 8 fordulós döntőből állt. A helyzet azonban az, hogy a szegedi fiatalok esélyt sem adtak a többieknek, meggyőző volt az előnyük – mesélte Gruber László feladatíró, a döntő játékvezetője.

A sikercsapat tagjai a Radnóti 12/M osztályába járnak, vagyis matematika tagozatosok. Koszta Benedek és Sándor Vince kétfős csapatban idén már nyert egy or­­szágos földrajzversenyt, melléjük csatlakozott Riesing Eszter, aki szintén többször megmérettette már magát és ugyancsak az ország legjobbjai közé tartozik.

Az online fordulóból első helyen jutottak tovább a döntőbe, ahol 5 óra alatt rengeteg típusú feladatban kellett helytállniuk.

– Volt írásbeli, kvízverseny, előadást kellett tartani, rendeztek kvízversenyt, de volt licitálós feladat, ahol stratégiát is kellett tudni állítani – sorolta Benedek. – Nagyon komplex ismeretekre volt szükség: a kiadott szakirodalomban ugyanúgy jártasnak kellett lenni, mint az összefüggésekben – tette hozzá Vince. Ez nem jelentett számukra gondot, hiszen 4 éve versenyeznek, a rutin mellett pedig felkészítő tanáraiktól, Szőllősyné Pálfi Me­­lindától és Szőllősy Lászlótól rendszerszintű látásmódot tanultak.

– Tudtuk, hogy most messze ők a legjobbak. Az OKTV előtt ez volt az utolsó versenylehetőség, amit kihasználtunk, hogy végre élvezhessék a tudásukat – mondta el lapunknak Szőllősy László, aki elárulta azt is, hogy tanítványai a verseny után két nappal emelt szintű érettségit is tettek földrajzból. Sőt, Eszternek a földrajzdöntő napján magyar bajnoki versenye volt falmászásból. Délelőtt így szellemi párbajban győzött, majd átment a sportversenyre, ahol felnőtt országos bajnoki címet szerzett.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában